Módszertani kurzusok a GTK-n

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar oktatói, PhD-hallgatói márciustól több, a kar képzési és kutatási palettájához igazodó módszertani képzésen vehetnek részt a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. A tématerületek szakértőinek bevonásával megvalósuló kurzusok célja az új kutatási trendek és gyakorlatok megismerése, beépítése a mindennapi oktatói és kutatói munkába.

A május végéig tartó programsorozatban a szervezők eddig hét szakmai, módszertani kurzust hirdettek meg. 

A tudományos kutatás során alkalmazott módszerek közül a kvalitatív kutatás módszereit, a kódolási lehetőségeket Mitev Ariellel, a Corvinus Egyetem oktatójával, míg az üzleti és marketingkutatásokban is használt PLS-SEM technikát Kovács Péter egyetemi tanárral (Szegedi Tudományegyetem) sajátíthatták el a résztvevők. A turizmus és a területfejlesztés új trendjeiről, a kutatásokban alkalmazható módszertani technikákról Fehérvölgyi Beáta egyetemi docens, dékán (Pannon Egyetem) tartott képzést. A Numerikus pénzügyek módszertana címmel hirdette meg kurzusát Száz János egyetemi tanár (Corvinus Egyetem), ahol a pénz és tőkepiac logikájával és működésével, a pénzügyi befektetések statisztikai és matematikai elemzéséhez szükséges módszerekkel ismerkedtek a pénzügyi terület kutatói. 

Az IFUA Horváth & Partners Kft. vezetési tanácsadó cég képviselője, Radó István gyakorlati példákon keresztül mutatta be a vállalatirányítás, a vezetői számvitel és funkcionális controlling legfontosabb területeit. A viselkedésgazdaságtan elméleti és gyakorlati kereteit interaktív szeminárium keretében Oláh Tamás, a Heidelbergi Egyetem Alfred Weber Institute of Economics kutatója szemléltette. A sporttudományok iránt érdeklődők a sportban használt adatelemzési technikákat próbálhatták ki Ács Pongrác, a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Kar dékánjának interaktív kurzusán.

Előzetes igényfelmérések alapján a programsorozat adatvizualizáció, hálózatelemzés és publikálást támogató módszertani képzésekkel folytatódik. 

 

Sajtóközpont