Minden a GTK-ról, plusz pontokért

Óriási érdeklődés övezte a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának (DE GTK) szerdai interaktív nyílt napját a TVK épületében. A szervezők bemutatták, mennyire fiatalos, energikus és gyakorlatias a DE legnépesebb kara.

Az általános tájékoztatón Fenyves Veronika dékán örömmel konstatálta, hogy annyi érdeklődő még egyik évben sem gyűlt össze, mint ezúttal, ugyanakkor jelezte, ez nem is meglepő annak tudatában, hogy a GTK a Debreceni Egyetem egyik legnépszerűbb kara a maga több mint 5500 fős hallgatói létszámával.

A kar képzési palettáját illetően a dékán elmondta: alapszakon agrár-, sport- és gazdaságtudományi területen oktatnak. Fenyves Veronika ismertetőjében a felvételi rendszert érintő legnagyobb változásokra helyezte a hangsúlyt. 

- Ez évtől új rendszert vezettek be, amely folyamatosan formálódik. Természetesen mi is nyomon követjük az aktualitásokat, melyekről azonnal hírt adunk a honlapunkon, illetve a különböző közösségimédia-felületeinken. 2024-től teljesen megváltozott a pontszámítás rendszere, az 500 pontos szisztéma megmaradt, viszont más lett a számítás módja. Van a tanulmányi, az érettségi és az intézményi pont. Fontos változás, hogy a tanulmányi pont számítása során a GTK a felveteli.unideb.hu oldalon szereplő listából bármely tárgyat be tud számítani. Egyelőre mi sem tudjuk, hogy milyen ponthatárok várhatóak az egyes szakokon, a korábbi évek pontjai nem iránymutatóak a változások miatt. Az elkövetkezendő időszakban fogunk kalkulációkat végezni, melyek előrevetíthetnek valamit. Itt érdemes kiemelni azonban, hogy 2024-ben új néven, új tartalommal lehet ismét jelentkezni a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szakunkra. Erre például már csak azért is kifizetődő beadni a jelentkezést, mert agrárképzési területen várhatóan lesz szabad kapacitás állami ösztöndíjas helyeken, ami nem befolyásolja a gazdaságtudományi képzési férőhelyek kapacitását – részletezte a vezető. 

Felhívta a figyelmet, hogy a nyílt napon nem csupán azért éri meg részt venni, mert ezért is plusz pontok kaphatók, hanem mert így lehet igazán megismerni azt, amit kínálnak, bepillantani a kulisszák mögé, nem mellesleg pedig az oktatókkal is személyesen tudnak találkozni a leendő hallgatók. Hozzátette: június 28-án is tartanak EconoMisteries névvel nyílt napot azok számára, akik a GTK-ra adták be a jelentkezésüket, akkor más aspektusból mutatják majd be a kart, az épületeket, a sajátosságaikat. 

Dajnoki Krisztina, a GTK tudományos dékánhelyettese is felhívta a figyelmet, hogy az eseményen szeretnék megmutatni, mennyire fiatalos, energikus és gyakorlatias a kar.

- Több mint nyolcvan kolléga várja az érdeklődőket a tantermekben, akik számára a hasznos információk mellett interaktív, játékos, élményszerű feladatokkal is készültek. Ezeknek hála a diákok beleláthatnak, mi is vár rájuk a különböző képzések során. A DE GTK nyílt napján való részvételről kiállított igazolás 3️ pontot ér a felvételin 2024-től. Ennek megszerzéséhez az kell, hogy a nyílt napon kínált programok közül legalább kettőn részt vegyen valaki – ismertette Dajnoki Krisztina.

A sok hasznos információ mellett többek között egy szabadulószobát is ki lehetett próbálni, de a sakk nagymestereit is agytornára invitálták, illetve egy robot mozgását is utánozhatták a bátrabbak. 

Azoknak, akik tovább szeretnének tanulni, jelenleg 4 felsőoktatási szakképzést, 9 alap- és 15 mesterképzés kínál a GTK Debrecen mellett Szolnokon és Nagyváradon. A Böszörményi úti campus modern oktatótermekkel, futó- és futballpályákkal, kondiparkkal, fedett teniszcsarnokkal, színházteremmel, korszerűsített kollégiummal, étteremmel, sőt még saját szórakozóhellyel is várja a hallgatókat.

A GTK február 7-én, szerdán 17 órai kezdettel szülői értekezletet hirdet, erre azon szülőket és érdeklődőket várják, akik a felvételi hajrában szeretnének első kézből információkat kapni induló képzéseikről, a pontszámításról és minden egyéb fontos témáról a 2024-es felvételi eljárással és a GTK-val kapcsolatban.

 

Sajtóközpont - KSzD