A legjobbak között a Balásházy

Hazánk legjobb száz technikuma közé került a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma. A Technikumi Rangsor TOP 100-as listájának első felében, a 44. helyen áll az egyetem köznevelési intézménye.

Az intézményi rangsor a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint az Oktatási Hivatal adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült. A lista összeállítása hat összevont mutató alapján történt, az értékelésen maximum 100 pontot érhettek el az intézmények.  A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma 86,15 pontot szerzett, amely eredménnyel a Hajdú-Bihar vármegyében működő technikumok sorában is előkelő helyet foglal el, a negyedik helyen szerepel.

- A Debreceni Egyetem pallagi intézményének képzési struktúrája jelentősen átalakult az elmúlt években. A nagymúltú mezőgazdasági és erdészeti képzés mellett már a gazdálkodás és menedzsment, a közlekedés és szállítmányozás, továbbá az egészségügy és a sport iránt érdeklődő fiataloknak is kínál képzéseket. Az iskola tanulmányi átlaga folyamatosan javul. A bejövő tanulók eredményei egyre jobbak, évről évre több és több jó képességű tanuló választja képzéseinket. Tudatosan törekszünk arra, hogy oktatóink felkészültsége is hozzájáruljon eredményeinkhez. A folyamatos infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően modern környezetben tanulhatnak diákjaink, ami ösztönzően hat teljesítményükre is – mondta a hirek.unideb.hu-nak Nagyné Biró Edit, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

A ranglista összeállítása során figyelembe vették a szakképző intézménybe beiratkozó tanulók előző tanév végi tanulmányi teljesítményét, a kilencedik évfolyam megkezdésekor megírt bemeneti szakképzési kompetenciamérésen elért eredményt, az évfolyamot sikeresen teljesítők arányát, a technikum tanulóinak érettségi vizsgaeredményét, az intézmény teljes munkaidős oktatóinak oktatói összlétszámhoz viszonyított arányát, valamint az intézmény digitális eszközellátottságát.

A rangsor készítői szerint a technikumi listán szereplő intézmények teljesítménye összességében javult a tavalyihoz képest. Jobb lett a tanulók bemeneti kompetenciamérési átlaga a szakképzési kompetenciamérésben, javultak az érettségi eredmények, továbbá csökkent a bukások aránya. Ez összességében a szakképzés és ezen belül a technikumba bekerülő tanulók javuló teljesítményét mutatja.

A Technikumi Rangsor TOP 100-as listájának első helyén a Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium szerepel 92,16 ponttal, a második a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium, a harmadik a paksi Energetikai Technikum és Kollégium.

Sajtóközpont - ÉE