A jövő szakembereit képzik az Informatikai Karon

Piacképes tudást, ipari tanúsítványok megszerzését, az adattudomány és a mesterséges intelligencia legújabb ismereteit, valamint azonnali elhelyezkedési esélyt kínál a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. Az általános felvételi eljárásban három alap- és egy osztatlan képzés, valamint öt mesterképzés közül választhatnak a jelentkezők. Idén először Adattudományi mesterképzést is hirdet a kar.

A Debreceni Egyetem Informatikai Karának népszerűsége töretlen, évről évre egyre több hallgató folytatja tanulmányait az IK-n, a külföldi egyetemisták száma is folyamatosan nő. Jelenleg mintegy 2500 hallgatója van a karnak, közülük több mint 600-an külföldiek. A piacképes tudás mellett pezsgő hallgatói élet várja az elsőéveseket, akik a nagy külföldi hallgatói létszám miatt nemzetközi környezetben tanulhatnak, fejleszthetik angol nyelvtudásukat is. 

Debrecen mint régióközpont dinamikus növekedést, fejlődést mutat, amiben az informatikának kiemelkedő jelentősége van. A DE Informatikai Kara igyekszik a bővülő iparvállalati jelenlét mellett a piaci igényeket a legalaposabban kielégíteni azáltal, hogy olyan szakembereket képez, akik a modern informatikai tudás birtokában megállják helyüket a munkaerőpiacon.

- Az ország informatikai képzőhelyei között a DE IK meghatározó tényező. Magas szinten oktatjuk a hallgatókat, egyedi specialitásunk pedig az egyetem multidiszciplináris jellegében rejlik. Aki itt tanul, rengeteg szakterülettel ismerkedhet meg, jó rálátása lehet más tudományterületekre is. Debrecen külföldi szemmel nézve is bővelkedik a lehetőségekben, informatikai szempontból ugyanez a helyzet. A karra leginkább jellemző, hogy az itt szerzett tudás piacképes. A cégekkel szoros kapcsolatot ápolunk, a vállalatok is bekapcsolódnak az oktatás fejlesztésébe, ezáltal ténylegesen olyan szakembereket képezhetünk, akikre szükség van a munkaerőpiacon. Az adattudomány és a mesterséges intelligencia fontos új elemei a képzési rendszerünknek, hiszen olyan témák, melyekbe egyre több ország komoly energiákat fektet. Aki nem tartja a lépést a tématerület fejlődésével, szinte behozhatatlan hátrányba kerülhet – emelte ki Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja.  

Az Informatikai Karon három alapképzés, a Programtervező informatikus, a Mérnökinformatikus és a Gazdaságinformatikus szak várja a felvételizőket. Ezeken a képzéseken egyebek mellett az algoritmusok tervezését, az adatmodellezés alapjait, az adatbázisok tervezését, létrehozását és módosítását, a szoftverfejlesztési módszertanokat és technológiákat, a mesterséges intelligencia módszereinek és eszközeinek alkalmazását sajátíthatják el a hallgatók. Emellett megismerkedhetnek a műszaki informatikai, információs rendszerek és szolgáltatások telepítésének, üzemeltetésének és fejlesztésének, a kliensszerver rendszerek programozásának, a WEB és mobil programozás, illetve a pénzügyi folyamatok módszertanával is. A három alapképzés mesterképzés formájában is elérhető, kiegészülve az Informatikatanár mesterszakkal. A karon mindezek mellett Informatikatanár osztatlan tanárképzési szak, valamint MI szakember szakirányú továbbképzés is választható. 

Újdonságként szeptemberben indul az Adattudományi mesterképzés, az ehhez szorosan kapcsolódó szakirányú továbbképzési szak már februárban elérhető a kar képzési portfóliójában. Ezek a képzések leginkább az adatmérnökökre, adatelemzőkre és a mesterséges intelligencia területével foglalkozó szakemberekre koncentrálnak majd.

Az Informatikai Karon szerzett tudás révén kiváló elhelyezkedési lehetőségek állnak az itt végzők előtt. A tapasztalatok szerint kilencvenöt százalék fölött van azok aránya, akik a diplomaszerzést követően három hónapon belül munkát találnak.

- Kisebb-nagyobb munkákat már az egyetemi évek alatt is lehet találni és az ipari szereplők célja is egyre inkább az, hogy a hallgató a diplomaszerzésre készüljön, a 3-5 év alatt szerzett tudás lehet ugyanis garancia számukra arra, hogy megfelelően szakképzett munkaerőt alkalmazhatnak. Ezt a szemléletet erősíti a karon elérhető ipari tanúsítványok megszerzésének lehetősége is, hiszen ezek az egyetemi képzéssel kompatibilis vizsgafelkészítő kurzusok, a vizsgaeredmények egyrészt erősítik a diploma értékét, másrészt a vállalatok számára is konkrét jelzést adnak arról, hogy magasan képzett szakemberrel állnak szemben - fogalmazott a kari vezető.

Az Informatikai Kar további sajátossága, hogy igyekszik megfelelni a sokszínű hallgatói elvárásoknak. Ennek érdekében közösségi tereket alakítottak ki a Kassai úti campuson található épületben, szabadidős rendezvényeket szerveznek, valamint a tervek között szerepel pihenősarkok létrehozása, melyek a kikapcsolódást segíthetik. Mindemellett a kar közösségi tereiben zajlik a tájékoztatórendszer bővítése, ami az informatikai munkalehetőségekről, a szakmai újdonságokról tájékoztatja a hallgatókat. 

Sajtóközpont - BZ