Hosszú út vezet a sikerig

A vállalkozás indításának rejtelmeiről és buktatóiról beszélt Balogh Károly, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének elnöke a DEViK Klub szezonnyitó találkozóján. A Debreceni Egyetem ingyenes előadás-sorozatának GO BUSINESS névre hallgató, tavaszi első eseményén okleveleket vehettek át a mentorok és pártfogoltjaik.

A klub népszerűségét mutatja, hogy évek óta telt ház előtt rendezi meg a beszélgetéseket a DE Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete. Ezúttal sem volt ez másképp, megtöltötték a Böszörményi úti campuson található Kazánházat a hallgatók.

Fenyves Veronika, a DE GTK dékánja köszöntőjében felhívta a figyelmet: egy felsőoktatási intézmény életében kiemelt szerepe van a vállalkozói szférának és a velük való kapcsolatnak, amire a Gazdaságtudományi Kar kiemelt figyelmet fordít. Teszi mindezt azért is, hogy a partnerségből a hallgatók is tudjanak profitálni. A kari vezető hangsúlyozta: aki részt vesz a klubeseményeken, csak nyerhet, hiszen minden alkalommal hasznos információk birtokába lehet jutni.

Gályász József, a Debreceni Egyetem korábbi oktatója, a DEViK ötletgazdája, alapítója felvázolta, miként is indult el a fiatalokat segítő klub. 

- Amíg tanítottam, mindig volt egy olyan érzésem, mintha valami hiányozna, ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor valakit a medence partján tanítanának úszni. Az egyetem megfelelő elméleti tudást ad át a hallgatóknak, azonban a gyakorlati ismeretek megszerzésére is szükség van. Sokat beszélgettünk erről a hallgatókkal, és arra jutottunk, kellene valamiféle olyan képzés, ahol kvázi medencében úszkálhatnak a diákok. Így jött a klub ötlete, mely az idők során folyamatosan formálódott, alakult, többek között már egy mentorklubot is létrehoztunk. Tapasztalatunk szerint azok jönnek el az eseményeinkre, akiknek az az életcélja, hogy az üzleti világban legyen belőlük valaki, és ezért tenni is hajlandóak. Nekik segítünk megtanulni úszni a medencében – engedett betekintést a kezdetekbe Gályász József.

Balogh Károly, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének elnöke röviden bemutatta, mi is az a VOSZ, majd arra adott választ, ki számít vállalkozónak. Előadásából – melyben saját tapasztalataiból is merített – megtudhatta a hallgatóság, mi a teendője annak, aki belevág egy vállalkozásba. Kiemelte: alaposan körbe kell járni a piacot, a célokat konkrétan meg kell fogalmazni, és roppant lényeges a tervezés, egy évre előre legalább. Felhívta rá a figyelmet, hogy a mértékletesség elvét különösen fontos megtartani akkor is, ha beindul a gépezet és jön a pénz. 

- Nagyon sok buktatója lehet egy vállalkozás beindításának, különösen most, hogy a piacok kiegyenlítettek lettek. Egyre nehezebb belépni új ötlettel, látjuk, hogy olyan termékekre van szükség, amelyek megfelelnek a modern világ követelményeinek. Úgy látom, a fiatalság imádja a vállalkozói léttel együtt járó előnyöket, de azzal kevésbé vannak tisztában, hogy milyen út vezet egy sikeres cégig, ezért is kiváló lehetőség ez az esemény. Azt mondom, nem szabad kategorikusan kijelentenünk, hogy a vállalkozói vagy a manager lét a jobb, sokat kell tanulni, az értékes ember vagy így vagy úgy, sikeres lesz, jövedelem tekintetében is – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak a VOSZ vármegyei elnöke, aki annak tudatában, milyen gyorsan változik a világ, egy év szavatosságot adott a tanácsaira.

A hallgatóság is feltehette kérdéseit: felmerült, érdemes-e már a diákévek alatt belevágni egy vállalkozásba vagy majd csak később. Illetve egy másik kérdezőt például az foglalkoztatta, ha van egy jó ötlet, miként lehet akár kockázati tőkéhez jutni, hogy az elképzelés valósággá váljon.

Dajnoki Krisztina, a DEViK elnöke, a DE GTK dékánhelyettese beszámolt a mentorprogram adta lehetőségekről, és örömmel konstatálta, hogy gyümölcsöző kapcsolatok vannak kialakulóban a mecénások és a pártfogoltak között. 

- Ha valakinek van egy jó vállalkozási ötlete vagy elakadt a megvalósítás során, ami szakmai támogatást igényel, annak a lehető legjobb segítséget tudják nyújtani tapasztalt, sokat látott mentoraink, akik nem mellesleg szabadidejük terhére vállalták el a feladatot – fogalmazott az elnök.

Tavaly novemberben, a DEViK évadzáró eseményén találhattak egymásra mentorok és mentoráltak, akik között a folyamatos kapcsolattartás elengedhetetlen a siker érdekében. A már elvégzett munka mintegy hivatalossá tételeként az eseményen okleveleket osztottak ki a Mentorklubban résztvevőknek.

A Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő Innovatív Közössége (DEViK) 2015 januárjában jött létre a Gazdaságtudományi Kar támogatásával. A szervezet havonta egyszer tart előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket, melyen a hallgatók első kézből, vállalati vezetőktől, üzletemberektől juthatnak hasznos információkhoz leendő vállalkozásuk elindításához. 

Ebben a szemeszterben is négy alkalommal várja a vállalkozószellemű hallgatókat a DEViK, legközelebb március 26-án kanapébeszélgetésre invitálják a diákságot. Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank Nyrt. marketing és kommunikációs igazgatóját hallhatják majd a résztvevők, a vállalkozó tanácsadói lét rejtelmeibe ad majd bepillantást.

 

Sajtóközpont - KSzD