Hallgatói honvédelmi képzés a DE-n

A Debreceni Egyetemen indul hazánkban elsőként az az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy, amelynek keretében a hallgatók két félév alatt egy alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt – hangzott el a Honvédelmi Minisztérium területvédelmi tartalékos-toborzókampányának rendezvényén Budapesten.

A Honvédelmi Minisztérium a felsőoktatásból is várja területvédelmi tartalékosok jelentkezését – hangsúlyozta a tárca stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Bálna Honvédelmi Központban tartott tájékoztatón. 

- A tartalékos katonai szolgálat összeegyeztethető a civil élettel, akár a felsőoktatási tanulmányok mellett is bárki lehet területvédelmi tartalékos katona. A felsőoktatási intézmények hallgatói havi 160 ezer forint tartalékos ösztöndíjra pályázhatnak, de az ösztöndíj mértéke akár 350 ezer forint is lehet, ha a jelentkező a tanulmányok befejezése után szerződéses vagy hivatásos katonai jogviszonyt vállal – ismertette Czermann János a területvédelmi tartalékosok toborzókampányának rendezvényén.

A helyettes államtitkár bejelentette azt is, hogy szeptemberben a Debreceni Egyetemen indul elsőként az az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy, amelynek keretében a hallgatók két félév alatt egy alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt, és amelynek elvégzését az egyetem nyolc kreditponttal ismeri el. 

Szilvássy Zoltán rektor ehhez kapcsolódóan úgy fogalmazott: a felsőoktatásnak nagy szerepe van önmagunk megvédésében, és már több száz debreceni hallgató sajátította el a területvédelemhez szükséges alapokat az egyetem közreműködésével, melyhez kiváló alapot nyújtott az intézmény és a Debrecenben állomásozó MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár szoros kapcsolata.

- Nagy megtiszteltetés a Debreceni Egyetem számára, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül éppen Debrecenben indul az új program. Bízunk benne, hogy a jövőben még több hallgató tekinti hazafias kötelességének, hogy teljesítse az alapkiképzést, amihez minden segítséget megkapnak egyetemünktől – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szilvássy Zoltán rektor. 

A honvédelem és a felsőoktatás kapcsán Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a megújult felvételi eljárásban már több mint 150-en éltek az önkéntes katonai szolgálat vállalásával megszerzett többletpontok lehetőségével. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke, Budai Marcell pedig úgy értékelt: támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyekben a hallgató a megfelelő szaktudás megszerzése mellett olyan készségeket sajátíthat el, melyek segítenek felkészülnie a diplomás életre.

A tartalékos-kampánnyal kapcsolatban részletes felvilágosítást a toborzóirodákban, az iranyasereg.hu weboldalon vagy a Magyar Honvédség központi call centerénél kaphatnak a jelentkezők.


HM/Sajtóközpont
Fotók: HM