A GTK dékánja is részt vett a Nagyköveti Mentorprogram záróeseményén

A Debrecen BSC Kerekasztal 2023 őszén első alkalommal indította el a Debreceni Egyetemmel, a Debreceni Tankerületi Központtal és a Debreceni Szakképzési Centrummal közösen a Nagyköveti Mentorprogramját, melyben 13 középiskola 19 diákja vett részt. Zárásként egy szakmai zsűri előtt prezentáltak a fiatalok.

A program célja, hogy a nyolc multinacionális vállalatot összefogó kerekasztal mentorálása által olyan gyakorlati tudást szerezhessenek a diákok, melynek nemcsak karrierjük során vehetik nagy hasznát, de a szektort hitelesen népszerűsíthetik a korosztályukban. 

A program első felében a DBSC nyolc tagvállalatát (4IG, BT, Diehl, DT-ITS, EPAM, Flowserve, NI, transcosmos) látogathatták meg a középiskolások a Karrier Körút keretein belül, majd öt Tudás Transzfer előadáson vehettek részt, ahol mentoraik olyan készségek fejlesztésére fókuszáltak, melyek a munka világában, de már most a tanulmányaik alatt is hasznosak lehetnek, például az időmenedzsment, a kommunikáció és a tudatos közösségi média használat.

A részt vevő diákoknak a mentorprogram zárásaként csapatokban kellett egy pályaorientációs alkalmat megtervezniük, fontos hangsúlyt fektetve arra, hogy a saját hangjukon a saját korosztályukhoz szóljanak. A végeredményt a szakmai zsűri (Szoták Beáta – DT ITS, Bokor Beáta – Floweserve, Fazekas Máté – BT, Fenyves Veronika – DE GTK) előtt prezentálták.

- Amikor 2023 őszén a Debrecen BSC Kerekasztal Nagyköveti Programjának sajtótájékoztatóján megismertem a részleteket, nem is volt kérdés, hogy azokat a diákokat, akik a kötelező tanulmányi tevékenységen túl plusz feladatot vállalnak, díjaznunk kell. Köszönöm a szervezőknek, hogy részese lehettem a program záróalkalmának, ahol nagyon színvonalas pályamunkákat mutattak be a diákok – mondta Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja.

A csapatverseny győztesei Molnár Linett (Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum), Szentpáli Gavallér Virág Fruzsina (Fazekas Mihály Gimnázium) és Petrovits Marcell (Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium) lettek.

A csapatteljesítmény mellett egyénileg is értékelték a résztvevőket: a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar felajánlásaként az arany minősítéssel 20, az ezüst minősítéssel 15, a bronz minősítéssel 10 egyetemi felvételi pont járt a legkiemelkedőbben teljesítő középiskolásoknak, melyet a 2025/26-os tanévtől kezdődően tudnak felhasználni. A kiváló produkciókat jól példázza, hogy több esetben osztott helyezések születtek. 

A nagyköveteket egy komplex rendszer szerint pontozták, ezek alapján arany minősítést ért el Csősz Tibor (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumi és Általános Iskolája), ezüstöt Nagy Ivett (Fazekas Mihály Gimnázium), míg bronzot Lanter László (Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum) és Sipos Henrietta (Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium). Kiemelkedő teljesítményükért Nagy Margaréta (Ady Endre Gimnázium) és Kovács Péter Ákos (Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium) különdíjban részesült.

 

Fotók: Balogh Albert

 

Sajtóközpont