Felkészült az új tanévre az UniFit

A Debreceni Egyetem fitneszközpontjában a járványügyi szabályok betartása és optimalizált látogatói létszám mellett várják a kötelező testnevelés tárgyat teljesíteni akaró és a mozogni vágyó egyetemistákat. Egy korszerű, negatív nyomású légtechnikai rendszert is üzembe helyeztek.

A koronavírus-járvány első hulláma idején a kötelező testnevelés tárgy gyakorlati vizsgáit otthoni környezetben teljesítették a hallgatók. A Debreceni Egyetem fitnesz központja azt tervezi, hogy a lehető legnagyobb körültekintés mellett állnak az egyetemisták rendelkezésére a következő hetekben.

Balogh Tamás, az UniFit Fitness & Gym Center szakmai és operatív igazgatója a hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta: az üzemeltetés, a hallgatók fogadása, a sporttevékenység zavartalan lesz, a járványügyi helyzet miatt előtérbe helyezték az egészségügyi ajánlásokat az intézményben.

Érkezéskor kötelező a kézfertőtlenítés, próbálnak arra figyelni, hogy a tréningezők tartsák a másfél méter távolságot, folyamatosan fertőtlenítik az eszközparkot. A csoportos óráknak, aerobic, pilates, lebegőjóga, gerinctorna foglalkozásoknak helyt adó termekben létszámkorlátozást vezetnek be.

- Nagyon fontos kiemelni, hogy nagy létszámra tervezték a központ befogadóképességét, 2600 négyzetméterről van szó, arra készültünk, hogy egyszerre sok embert tudjunk koordinálni. Az Infektológiai Intézet segítségét is kértük, hogy egy olyan negatív nyomású légtechnikai rendszert állítsunk be, amely egészségügyi intézmények szintjének, megfelelően kezeli és biztosítja az Unifit sportszekcióinak tiszta levegőjét. Az Unifit modern gépészeti berendezéseinek köszönhetően képes biztosítani vendégei számára azt a légcserét, ami kiemelten biztonságosabbá teszi a létesítményben történő sportolást – hangsúlyozta Balogh Tamás.

A központ igazgatója kiemelte: a szolgáltatási spektrumot, a sportmozgási lehetőségeket nem csökkentették, minden, az egyetemi testneveléshez kapcsolódó mozgásforma elérhető, így használható a közel 2000 négyzetméternél is nagyobb fitneszrészleg, rendelkezésre állnak a kardiógépek, ugyanúgy lehet végezni a rezisztenicia edzéseket is. Balogh Tamás szerint a járványhelyzetben is nagy szükség van a mozgásra az egészség megőrzése érdekében.

- Tavasszal sporttudományi élettani kutatásokat elemeztünk a Debreceni Egyetem Sporttudományi és Koordinációs intézetének, valamint a Sportdiognasztikai és Életmód Terápiás Központszakembereivel. Megállapítottuk, hogy az egyik hatásos prevenciós lehetőség az immunrendszer erősítése a szabályok betartása mellett végzett sporttevékenységgel. Erre programot is létrehoztunk, melynek egyik komponense a testmozgás, az egészséges táplálkozás, valamint az azt kiegészítő mikrotápanyagok bevitele. Ezek alkalmazásával az immunrendszer komoly mértékben erősíthető. Májustól egyre többen ismerték fel ezt, így a sportolók létszámában növekedést tapasztaltunk. Erre számítunk ősszel is. Az úgynevezett extenzív edzés tudományosan bizonyítottan erősíti az immunrendszert, így a szervezet gyorsan és hatékonyan tud védekezni. Mivel télen korlátozott a sportolási lehetőség, így vélhetően többen választják majd a beltéri edzéseket – közölte.

Az UniFit a szabályok betartásához szükséges infrastrukturális feltételek mellett szakmai és morális szempontból is alaposan felkészített edzőkkel várja a látogatókat.

Sajtóiroda - BZ