Kihelyezett kuratóriumi ülésen ismerhették meg a DE Szolnok Campus eddigi felvételi és oktatási eredményeit, működési és infrastrukturális hátterét az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) kuratóriumának tagjai. A tanácskozáson egyeztettek a képzésfejlesztési és ipari együttműködési lehetőségekről a campus vezetőivel, valamint a Szolnokon jelen lévő karok dékánjaival.

- Példaértékűek az egészségügyi és a gazdaságtudományi képzések a Szolnok Campuson, örömteli, hogy mindez a műszaki képzéssel is kiegészülhet hamarosan.  Ezt az irányt kell tovább erősíteni, hogy egyértelműen láthatóvá váljon a Debreceni Egyetemnek köszönhetően megújuló szolnoki felsőoktatás – mondta a hétfői kihelyezett kuratóriumi ülésen a GTIDEA kuratóriumi elnöke.  

Kossa György kiemelte azt is, hogy a Debreceni Egyetem kiváló gazdája a szolnoki felsőoktatásnak, az intézmény minőségi infrastruktúrával és oktatási portfólióval van jelen a városban, a növekvő hallgatói létszám pedig bizonyítja a képzések létjogosultságát.  

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora rámutatott arra, hogy a Debrecenben felépített innovációs modell strukturális meghonosítása jelentheti Szolnok számára a jövőt, ehhez aktív párbeszédre van szükség az egyetem, a városvezetés, valamint a régióban működő vállalatok és pénzintézetek között.  

- Szeretnénk a Debreceni Egyetem nyújtotta lehetőségeken belül minél jobban megerősíteni a szolnoki felsőoktatást. Jövőre elérhetjük az ezer fős hallgatói létszámot, most pedig elérkeztünk oda, hogy a felsőoktatás mellé a helyi ipari infrastruktúrát is meg tudjuk szervezni. Az egészségtudományi és gazdaságtudományi képzések mentén a hallgatók támogatását elősegítő innovatív együttműködések jöhetnek létre – fogalmazott a rektor.  

Az ülésen előadást tartottak a helyi képzésfejlesztések eredményeiről, az elérhető szakokkal és a képzési struktúrával kapcsolatban az ETK, valamint a GTK vezetői. Fenyves Veronika, a Gazdaságtudományi Kar dékánja arról beszélt, hogy az utóbbi évek legnagyobb jelentkezési adataival büszkélkedhet a kar Szolnokon és az érdeklődés várhatóan tovább növekedhet.   

Móré Marianna, az Egészségtudományi Kar dékánja kiemelte, hogy olyan képzések indultak Szolnokon, melyekre a munkaerőpiac szempontjából nagy szükség van. Az oktatást kórházi környezetet szimuláló, jól felszerelt termekben, modern eszközök segítségével végzi a kar Szolnokon, de még több szakoktatók szeretnének bekapcsolni a munkába. 

Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnok Campus igazgatója áttekintést adott a szolnoki felsőoktatás történetéről, ismertette, hogy 2008-ban adták át az újonnan létrehozott campust, majd 2019-ben vette át a helyi felsőoktatás működtetését a Debreceni Egyetem. 

- Heves, Nógrád és Békés vármegyéket is próbáljuk megszólítani, ezekben a térségekben is folyamatosan nagy igény van az Egészségtudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar jóvoltából elérhető szakokra, képzésekre. Az előző évhez képest idén megduplázódott a felvett hallgatók létszáma – sorolta a campus-vezető. 

Szabó Attila bemutatta a DE Szolnok Campus infrastrukturális és üzemeltetési hátterét, valamint informatikai fejlesztéseit, kiemelte, hogy a campus helyi adottságai is vonzóvá teszik a felvételizők számára a Debreceni Egyetem szolnoki képzéseit. Hozzátette, hogy a további tervek között szerepel a B épület 88 férőhelyes kollégiumának teljes körű felújítása.  

A kuratórium tagjai megtekintették a Tiszaliget sétányon található campus épületeit, az oktatótermeket, a laboratóriumokat, a közelmúltban megnyitott új könyvtári helyiséget.

A kihelyezett kuratóriumi ülésen részt vett Bács Zoltán kancellár, a kuratórium titkára, Balla György és Szólláth Tibor kuratóriumi tagok is. 


Sajtóközpont - BZ