Életre kelt a Főépület

Több ezren csodálták az öt művész egyedülálló panorámavetítését a Debreceni Egyetem Főépületének homlokzatán.

Lélegzett, elfordult, megtekeredett, elemeire esett, felépült és meg is mozdult a Debreceni Egyetem monumentális Főépülete a csütörtök esti vetítés során. Bordos László Zsolt, Kovács Ivó, Vicsek Viktor, Kitzinger Gábor és Czigány László műsorának különlegességét az adja, hogy a síkbeli vászon helyett az épület háromdimenziós felületére vetítenek 3D-s animációt. A 2-2 perces alkotásokban az épületei elemei mellett mozgó növények és virágok, az agy és az idegpályák is megjelennek.

A koncepcióról szólva Bordos László Zsolt elmondta: a műfaj 2006-os létrejöttét követően hamar kialakultak az épületek összeomlását, leégését, eloltását ábrázolók klisék, ami rengeteg hasonló vetítést eredményezett, ezt elkerülendő egy olyan előadást hoztak létre, amelyben mindegyik művész bemutatja, hogy hol tart saját alkotói folyamatában.

A vetítésre több mint hat hónapja készült az öt művész: négy hónappal ezelőtt lézerszkenneléssel mérték fel az épületet, majd másfél hónapig dolgoztak az animációkon. A különleges műsorhoz a szakemberek 12K-s felbontást használnak a régióban egyedülálló vetítéstechnikával: a 4K felbontású 6 projektor fényereje egyenként 30ezer ANSI Lumen (egy átlagos irodai projektoré 2-3 ezer ANSI Lumen).


A Debreceni Egyetem 108 méter széles főhomlokzata kapcsán Bordos László Zsolt kiemelte: egy impozáns, tekintélyt parancsoló épületről van szó, ami arányait tekintve inspiráló minden épületvetítő művész számára.

-Ez az építészet, amely ilyen nemesen bánik az arányokkal, kedvező az épületvetítésnek. A látásunk is horizontális, az emberi szemnek esztétikus, nagyon kiegyensúlyozott ez a fajta elrendezés. Nem hiába a szélesvászon, a HD-felbontás, ezt jobban be tudjuk fogadni. Ilyen szempontból ideális arányokkal rendelkezik az épület – magyarázta a művész.

Az öt látványos fényfestményt ma még láthatja a közönség. Augusztus 19-én, pénteken este 9 órától éjfélig óránként 4 alkalommal mutatják be a 3D-s animációkat a Debreceni Egyetem Főépületén.

Sajtóiroda - TPL