A DErbi legnépszerűbb programja a főzőverseny volt, amelyre 82 csapat adta le nevezését. A versenyzők szabadtüzeknél bográcsokban lecsót, slambucot, pörköltet és babgulyást készítettek, melyhez az alapanyagokat a szervezők biztosították. A kész ételeket szakemberekből álló zsűri értékelte.
Számos egyéb program is várta az érdeklődőket. A gyerekek például lovagolhattak, megsimogathatták az állatkertből érkezett kisállatokat, ugrálhattak az ugrálóvárban és kézműves foglalkozáson vehettek részt. Délután a Tompeti és barátai zenekar szórakoztatta őket. A felnőtteket különböző sportolási lehetőségek, egészségügyi szűrések, borkóstolás, valamint este Wolf Katival készített, személyes hangvételű beszélgetés és az énekesnő koncertje fogadta. Emellett a Magyar Honvédség, illetve a tűzoltóság jóvoltából kicsik és nagyok belülről is megtekinthettek egy harci járművet, valamint egy tűzoltóautót.
A Nagyerdei Víztoronyban ingyenes volt a falmászás, a kilátóból a remek panorámát lehetett megcsodálni. Ki lehetett próbálni a segway-t, volt kerékpáros ügyességi bemutató, szkander- és gerundiumtartó verseny. Idén sem maradhatott el a népszerű sminktanácsadás, a masszázs, az asztali virágdísz-készítés és a stadiontúra. Most először lehetőség volt részt venni reggeli jógázáson, délelőtt zumbán, bachata, salsa, tangó és kizomba táncoktatáson. A Stadion UNIFIT Fitness&Gym Center kedvezményes bérletváltási lehetőséggel és nyílt nappal várta a DErbizőket. A Dolgozói nap karszalagját viselők ingyen próbálhatták ki a termet.
Az egyetemi dolgozókat Szilvássy Zoltán rektor is köszöntötte, aki kiemelte: a DErbi fontos szerepet játszik a csapatépítésben.
- A Debreceni Egyetem sajátos családias egységében, közösségalkotásunkban nagyon fontos összekötő kapocs a mai nap. Nagyon örülök annak, hogy itt is együtt vagyunk a kollégákkal – fogalmazott Szilvássy Zoltán.
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kuratórium tagjai úgy élik meg a mindennapokat, amikor az egyetem dolgaival foglalkoznak, mintha hazajönnének és otthon lennének.
- Nagyon sok helyen kóstoltam az elkészült ételeket és mindenütt azt tapasztaltam, hogy remek szakácsok dolgoztak, amihez gratulálok – jelentette ki.
A Debreceni Egyetem kancellárja is kiemelkedő eseményként tekint a DErbire, mivel az intézmény munkatársai a hétköznapok során munkájukból adódóan csak ritkán találkoznak a más egységekben dolgozókkal személyesen.
- Ez egy remek lehetőség a találkozásra, egymás megismerésére, új kapcsolatok, barátságok kialakítására – fogalmazott Bács Zoltán.
Rőfi Mónika a DErbi főszervezője, a Debreceni Egyetem Rendezvénykoordinációs és Alumni Központjának vezetője elmondta, hogy összesen több mint 6 700 egyetemi dolgozó és hozzátartozóik regisztráltak a rendezvényre. Ez a szám évről, évre emelkedik, ezért is vállalták fel kollégáikkal, hogy a rossz idő miatt egy héttel elhalasztják, és újraszervezik a rendezvényt. Bár a délutáni eső sok programot elmosott, így is nagy számban voltak, akik kitartottak és részt vettek a fedett helyre húzódott programokon.
- Minden DErbi után kiértékeljük a tapasztalatokat: mire van igény, mi népszerű, vagy éppen mi az, ami hiányzik még a programok közül, mire kell figyelni jövőre. Ezért ebben az évben például a gyermekprogramokon kora estig lehetett részt venni – fejtette ki.
A főzőversenyen végül a zsűri döntése alapján a legjobb lecsót a Lecso’s IK, a legfinomabb slambucot az UD Hotels 1-es csapata, a legeredetibb pörköltet a Lelkesek, míg a legkiválóbb babgulyást a Lorem Ipsum csapata készítette. A zsűri kedvence díjat a DEAC UB alakulata kapta, akik egy különleges gulyással versenyeztek. A hagyományőrző különdíjat a „legfinomabb és legragacsosabb pörköltért” a Csülök visszatér alakulatának tagjai vihették haza. A kategóriagyőztes csapatok egyebek mellett 4 fogásos vacsorát fogyaszthatnak el az Agrár VIP Étteremben, a zsűri kedvence díj nyertesei pedig egy borkóstolóval egybekötött vacsorán vehetnek részt Mádon, ahol borkülönlegességeket is kóstolhatnak.
Jövőre is lesz DErbi: június 7, péntek a tervezett időpont.
Sajtóközpont - OCs