A 90 éves Vásáry Tamást ünnepli a nyári akadémia

A világ minden tájáról, tizenkilenc országból több mint százhatvan zenész növendék érkezik a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának eseményén megalakuló világzenekart ezúttal is Vásáry Tamás vezeti, akit 90. születésnapja alkalmából köszöntenek is a találkozón.

Huszonkettedik alkalommal rendezi meg nemzetközi zenei szakmai találkozóját a Zeneművészeti Kar (ZK). A klasszikus zenei területen tanuló magyar és külföldi középiskolások, főiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal zenetanárok a nyári időszakban is fejleszthetik zenei tudásukat, találkozhatnak kiemelkedő tehetségű fiatal zenészekkel és olyan magyar, valamint külföldi szaktekintélyektől tanulhatnak, akik nemzetközi szinten is elismertek.

Az eseményről szóló keddi sajtótájékoztatón Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja kiemelte, hogy a nyári akadémia régóta komoly presztízsű rendezvénye az egyetemnek, mely ezáltal nemzetközi szinten is meg tudja mutatni magát.

- Nagy öröm, hogy ismét megrendezhetjük a nyári akadémiát, a zene tanítása és a koncertezés ugyanis olyan szenvedély, ami még a nyári szünetben is jellemzi a kart. Ilyenkor is megtelik zenével és hallgatókkal a ZK épülete. Nagyon sok a külföldi fiatal az eseményen, mely ezáltal a nemzetközi zenei felsőoktatás térképére helyezi a ZK-t és az egyetemet. Huszonkét éve minden alkalommal megtörténik az a csoda, hogy egymás számára ismeretlen fiatalokból összeáll a Világzenekar, mely aztán külföldön is színpadra léphet. Az akadémia jelentőségét jól mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül többen voltak már olyanok, akik később a Debreceni Egyetem hallgatóivá váltak - emelte ki a kari vezető.

A szólista mesterkurzusok mellett a nyári akadémia résztvevői zenekari foglalkozásokon is tanulhatnak, gyakorolhatnak. Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója hangsúlyozta, hogy a rendezvény a maga nemében nemcsak itthon, hanem külföldön is egyedülállónak számít.

- Huszonkét egyéni mesterkurzust tartunk az akadémián és 32 mesteroktató vesz részt a szakmai programban. Az előadóművészethez közel álló kurzusok, a színpadi játék és a mozdulat zeneisége tárgyak egészítik ki a zenei műhelymunkát. Sokan jönnek hozzánk az Európai Unióból, de vannak hallgatók az Egyesült Államokból, Koreából, Kínából, Egyiptomból, Iránból, Mexikóból is. Attól egyedi és színes az akadémia palettája, hogy a Zenés esték a Nagyerdőn című hangversenysorozatban a hozzánk érkező külföldi professzorok is színpadra léphetnek. A rendezvény legnagyobb sikere, hogy még mindig vannak olyan ifjú zeneművészek, akik fontosnak érzik, hogy részt vegyenek a kurzusainkon. Huszonkét éve töretlen ez az érdeklődés - fogalmazott a művészeti igazgató.

A mesterkurzusokat tartó oktatók közül a nyári akadémiára érkezik Mark Ford, az Észak Texasi Egyetem tanszakvezető tanára, az ütőhangszeres szekció oktatója, Oláh Vilmos Emmi-díjas hegedűművész, Roberto Trainini gordonka művész és Giovanni Bertolazzi zongorista is. 

A műhelymunka eredményeként 2023-ban is megalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, melyet ezúttal is Vásáry Tamás irányít. A Kossuth-díjas zongoraművészt, karmestert közelgő 90. születésnapja alkalmából a Nagytemplomban, egy ünnepi koncerten köszöntik majd. Az Ifjúsági Világzenekar a nyári akadémia zárásaként először Pozsonyan játszik, majd július 24-én a fővárosban, a Zeneakadémián ad koncertet. A szlovákiai fellépésről a pozsonyi rádió felvételt készít. 

XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári akadémiáját július 12-24. között rendezik meg a DE Zeneművészeti Karán. Az eseményről további részletek ide kattintva érhetők el.


Sajtóközpont - BZ