Fókuszban az ipari kihívások

Megkezdődött az „Ipar napjai” programsorozat, amelyet 36 cég részvételével hatodik alkalommal rendez meg március 30. és április 1. között a Debreceni Egyetem Műszaki Kara a Debrecen megyei jogú város Önkormányzatának közreműködésével.

A Nagyerdei Stadionban és a kar Ótemető utcai épületeiben rendezett program célja, hogy bemutassa a cégek és a partnerek részére Debrecen gazdaságfejlesztési terveit, lehetőségeit, erőforrásait, illetve alkalmat biztosítson a párbeszédre a város, az iparvállalatok, az egyetem, valamint a középfokú képzés résztvevőinek.

– Az elmúlt években a járványhelyzet miatt az online térbe kényszerült a rendezvény, ez azonban nem pótolta a személyes kapcsolatépítést, amely kulcsfontosságú a felsőoktatás és az ipar együttműködésében – fogalmazott megnyitójában Ailer Piroska. A Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte: az intézmény és a Műszaki Kar az új tantárgyak, a kutatás és a fejlesztés terén egyaránt a cégektől érkező elvárások, javaslatok mentén tervezi a jövőt. Az Ipar napjai ehhez biztosít értékes lehetőséget – emelte ki Ailer Piroska.

A megnyitót követően Papp László polgármester tartott előadást „A gazdaságfejlesztés társadalmi hatásai” címmel, amelyben elsősorban a város jövőjét a következő években meghatározó fejlesztési stratégiát, a Debrecen 2030 programot ismertette, kiemelve a tervekben a Debreceni Egyetem szerepét.

– Az intézmény tudásbázisára alapozva lehet a jövőt építeni, amelyben a megfelelő képzés biztosítása, az ipar és az oktatás együttműködése fontos szerephez jut. Ennek érdekében kiemelkedő feladat az egyetem infrastrukturális feltételeinek biztosítása – emelte ki Papp László. – A városban működő multinacionális cégek és az egyetemen tanuló, több mint 100 országból érkező mintegy hétezer külföldi hallgató bevonása Debrecen kulturális életébe pedig biztosíthatja azt, hogy a város valóban nemzetközivé váljon – hangsúlyozta a polgármester.

A Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Karának (MK) képzési kínálatát, hallgatói és oktatói bázisát, illetve az elkövetkező évek terveit Husi Géza, a MK dékánja ismertette a számok tükrében.

- A műszaki képzés legfontosabb feladata a város fejlődésének fenntartása a régióban működő cégek és a munkaerőpiac elvárásainak teljesítésével, mindezt a Debrecen 2030 program célkitűzéseihez igazítva – fogalmazott Husi Géza. A MK dékánja kiemelte: bár országosan csökken az érdeklődés a műszaki képzések iránt, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara stabilan őrzi népszerűségét a felvételizők körében, így örömteli, hogy a kormány támogatásával hamarosan megkezdődhet az Ótemető utcai campus bővítése és egy komplex járműipari oktató- és kutatólaboratórium kialakítása.

Husi Géza az Ipar napjai programon tartott előadásán jelentette be, hogy az intézmény Szenátusa legutóbbi ülésén támogatta a villamosmérnöki mesterképzés indításának javaslatát, soron következő tanácskozásán pedig napirendre tűzi a Pekár Imre Gépészettudományi Doktori Iskola létesítésének javaslatát.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója „Az autóbuszgyártás kihívásai” című előadását megelőzően a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökeként ismertette az intézményfejlesztés eddigi eredményeit és további terveit, hangsúlyozva, hogy az alapítványi forma mind a kutatás-fejlesztés, mind a finanszírozás terén biztosítja annak lehetőségét, hogy az egyetem világszínvonalúvá fejlődhessen.

- Ez a globális változás azonban óriási felelősséget ró valamennyi egyetemi polgárra, hiszen a képzés és a tudományos tevékenység során egyaránt olyan eredményeket kell elérni, amelyeket vonzóvá teszik mind a munkavállalók, mind a hallgatók számára a Debreceni Egyetemet.

A megnyitót követően a rendezvény további két napon át folytatódik, a programok során a szakkiállítás mellett szakmai tanácskozásokat is tartanak, amelyek lehetőséget biztosítanak a Műszaki Karon működő különböző tanszékek oktatási-kutatási eredményeinek, valamint az elkövetkező évek terveinek ismertetésére is.

A rendezvényen bemutatkozik – többek között – a Krones Hungary Kft., a National Instruments, a Sensirion Hungary Kft., a Schaeffler debreceni gyára és a Vitesco Technologies Hungary Kft. is

A részletes program ide kattintva olvasható.

Sajtóiroda – BZs