DEDM: helycsere az élen

A Rektori-Kancellári Kabinet lett a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogram (DEDM) legaktívabb szervezeti egysége márciusban, letaszítva a dobogó legfelső fokáról a Jogi Igazgatóságot.

A DEDM keretét az egyetem szervezeti egységeinek versenye adja. A dolgozók mozognak, a mozgással töltött perceket pedig pontokra válthatják, amelyeket adatbázisban rögzíthetnek. A bejegyzett pontok alapján minden hónapban kiderül, mely szervezeti egységek munkatársai mozogtak a legtöbbet.

A DEAC szabadidősport szakosztálya által szervezett játékos megmérettetés első évfordulójához közeledik, a tagok száma mostanra meghaladta a 900-at az egyik legnagyobb közösségi oldalon.

Márciusban a Rektori-Kancellári Kabinet munkatársai voltak a legaktívabbak. A Rektori Hivatal vezetője, Orosz-Csatári Tímea elmondta: a kabinet fellelkesült. Sokan mozognak, emellett felismerték, hogy a kutyasétáltatás, a gyógytorna vagy épp a gyermekkel sétálás mind-mind bejegyezhető a DEDM regisztrációs felületén.

- Ez az egész nekünk egy jó játék, ami kovácsolja a közösséget, lelkesít, nincs komoly tétje. Persze örülünk az eredményeknek. Ígértük a múlt hónapban, hogy most nyerünk, és tartottuk a szavunkat. Azért biztosra nem veheti ezt az ember, így valóban meg is lepődtünk. A tavasz beköszöntével előkerültek a biciklik, a rollerek a közlekedéshez, illetve többen készülünk az Ultrabalatonra, úgyhogy ez mind-mind dobott egyet az aktivitásunkon – mondta a hivatal vezetője.

Orosz-Csatári Tímea hozzátette: a program hatására sokan „szintet emeltek”, többet futnak vagy épp a kerékpárt választják a munkába járáshoz.

A februári győztes Jogi Igazgatóság márciusban a második helyen végzett holtversenyben az előző hónapban is dobogós Pályázati Központtal. Harmadik helyen a GTK és új belépőként a Tervezési és Kontrolling Igazgatóság zárt.

Kissné Szabó Noémi, a Tervezési és Kontrolling Igazgatóság vezetője kifejtette: korábban is hallottak már a programról, de pár hónapja a kollégák rendszeresen felhívták egymás figyelmét a dolgozók sportos „viadalára”.

- Nincs maratonfutónk, de elkezdtük szervezgetni, hogy egy kis sétát, gyaloglást, aerobikbot mindenki iktasson be leginkább a hétvégi programjába. Viszonylag kis egység vagyunk húsz fővel, és nagy öröm, hogy gyakorlatilag mindenki mozog valamennyit heti rendszerességgel. A program hatására én saját magamról is elmondhatom, hogy győzködtem a családot, hogy menjünk még egy kört a sétáinkon – avatott be Kissné Szabó Noémi.

Az élmezőny tagja volt még márciusban a karok közül a TTK, az MK, a MÉK, a GYGYK és a BTK. A klinikák közül az Urológiai, a Neurológiai, a Kardiológiai és Szívsebészeti, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, míg a Kancellária egységei közül az Üzemeltetés, az SAP, a Közbeszerzés, a Kis Szervezetek Válogatottja, az ISZK és a HR Igazgatóság. Sokat mozogtak emellett a DEENK, a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma, az AKIT és a Sajtóközpont munkatársai is.

A DEAC szabadidősport szakosztályának vezetője, Mag Zoltán elmondta: a program minden szempontból szépen bővül.

- A bejegyző szervezeti egységek és a bejegyzések száma is jelentősen nőtt: 37 szervezeti egység több mint 1700 mozgást rögzített a regisztrációs felületen. Létszámban pedig közelítünk következő kitűzött célunkhoz, az 1000 fő eléréséhez. Ez a bővülés a programismertetések mellett leginkább a meghívásoknak köszönhető. Ebben a hónapban két tagot is díjaztunk A hónap csapatépítője címmel. Ez is mutatja, hogy a DEDM népszerű és szívesen hívnak meg a résztvevők új tagokat és a meghívottak szívesen csatlakoznak – fejtette ki Mag Zoltán.

A szakosztályvezető hangsúlyozta, hogy motiváló a DEDM, sokan kezdenek el ennek hatására mozogni. Ezzel a program jól szolgálja az egyéni egészségmegőrzésre buzdítás, motiválás célját.

Áprilistól már két kategóriában díjazzák a szervezők a legaktívabb szervezeti egységeket. Mostantól külön versenyeznek a 100 fő alatti és a 100 fő feletti munkahelyi közösségek.

A szervezők mindig hangsúlyozzák, hogy mindenki nyertes a programban, aki mozog, különösen, ha annak hatására még aktívabb, sportosabb életet él, mint korábban.

A programhoz bármikor csatlakozhatnak a DE dolgozói. A pontokat ezen a regisztrációs oldalon lehet gyűjteni, míg a DEDM Facebook-csoportja itt érhető el.

Sajtóközpont – PKZs