DE Szolnok Campus: újrarajzolt jövő

A Debreceni Egyetem a meglévő gazdaságtudományi szakok mellett egészségügyi és műszaki képzések indítását tervezi a Szolnok Campusán, a helyi kórházak pedig a DE orvosképzésébe kapcsolódnának be. Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár a helyszínen beszélt a tervekről.

- A Debreceni Egyetemnek – mint az Észak-alföldi régió legnagyobb felsőoktatási intézményének – kötelessége, hogy a régió másik nagyvárosát, Szolnokot és a szolnoki felsőoktatást is felkarolja – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor a DE Szolnok Campusán tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Az egyetemi vezető kifejtette: idén 80-an végeztek Szolnokon, szeptemberben pedig 240 új diák iratkozott be, így jelenleg 700 hallgatója van a Debreceni Egyetemnek a campuson, valamennyien a gazdaságtudományi területen tanulnak.

- A képzés tekintetében két új területtel bővítenénk a szolnoki kínálatot. Egyrészt a Szolnok felsőoktatási hagyományaira építő műszaki képzéssel, illetve a jelentős társadalmi igényekkel bíró egészségügyi szakokkal. Utóbbiban a képzés teljes spektrumát felvonultatnánk: mentőápoló, műtős, szociális munkás, diplomás ápoló. Emellett Szolnok két nagy kórháza a DE orvosképzésébe integrálódna, gyakorlati oktatást nyújtva a negyed-, ötöd-, hatodéves orvostanhallgatóknak – sorolta Szilvássy Zoltán.

Szolnok gazdaságfejlesztése kapcsán a rektor beszélt a debreceni BMW gyár által generált beszállói igények nyújtotta lehetőségekről, valamint kitért rá, hogy az egyetem a napokban kötött együttműködési megállapodást a világ vezető műszaki egyetemével, az MIT-vel, ami három európai innovációs központja közül az egyiket Debrecenben alakítja ki.

Bács Zoltán kancellár megjegyezte, hogy a Szolnok Campuson már elhelyezték az új táblákat, amelyen látható az egyetemi címer, ám a helyi elnevezések megtartásával erősítik a helyi identitást.

- A Debreceni Egyetemhez való csatlakozásnak nagy jelentősége van Szolnok városa számára. Ez egy újrarajzolt jövőképet jelent, a munkaerőpiac megváltozását, a tudományos háttér és innováció erőteljes hatását a képzésre, a gazdaság erősödésére. A Debreceni Egyetem tervei és a BMW debreceni gyára nyomán egy új jövőkép rajzolódik ki, amely Debrecenen kívül is biztosítani tudja a megváltozott igényekhez alkalmazkodó képzési kereteket. Ez lehetőség Debrecennek, Szolnoknak, de akár Nyíregyházának és Miskolcnak is, így egész Kelet-Magyarország profitálhat belőle – fogalmazott a sajtótájékoztatón Kállai Mária. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: az egyetem segítségével a képzés, szakképzés hatékonyabban tud reagálni az ipar, a gazdaság igényeire.

Szalay Ferenc polgármester felidézte, hogy a szolnoki főiskola az elmúlt néhány évben kereste a kapcsolódási lehetőségeket, a tét a helyi felsőoktatás léte volt, ugyanakkor a kecskeméti főiskolával történt egyesülés hosszabb távon nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

- Nagyon jókor jött Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár megkeresése. Hálásak vagyunk Kecskemétnek, hogy megmaradt a szolnoki felsőoktatás, s még nagyobb köszönetet érdemel a Debreceni Egyetem, hogy most fejlődőképes szolnoki felsőoktatásról beszélhetünk. Megyei jogú városként felsőoktatás nélkül ugyanis nagyon nehéz helyben tartani az értelmiséget. Ezzel a fúzióval a szolnokiak megkapják a lehetőséget, hogy a teljes felsőoktatási spektrum minden lépcsőfokát el tudják érni a Debreceni Egyetemen keresztül – hangsúlyozta Szalay Ferenc.


A polgármester – a szolnoki járműgyártást újjáélesztő svájci Stadler vasútgyártó érkezéséhez hasonlítva – a város történetének legjelentősebb mozzanatai közé sorolta az egyetemi integrációt, amely 100 évre meghatározhatja a szolnoki felsőoktatást. A vasútgyártásról szólva megjegyezte, hogy a helyi iparvállalatok illeszkednek a Debreceni Egyetem céljai között szereplő járműipari klaszter portfóliójába is.

Sajtóiroda - TPL