László Borbála angol és Papp Dávid pszichológia szakos PhD-hallgató képviseli majd a Debreceni Egyetemet november 22-én a Neurotech Summit online rendezvény úgynevezett három perces tézisek programjában.

A nyolc neves európai egyetem – köztük a Debreceni Egyetem – által közösen indított NeurotechEU program célja, hogy a szélesebb értelemben vett idegtudományokban folytatott kutatásokat összehangolja és megismertesse a nagyközönséggel. A munkába többek között a DE Bölcsészettudományi Kara (BTK) is bekapcsolódott, ahonnan a Pszichológiai, a Neveléstudományi és az Angol-Amerikai Intézet vesz részt a projektben. Olyan témákkal járulnak hozzá a közös munkához, mint az ember-robot kapcsolatok és a robotok pszichológiája, a depresszió kutatása, valamint az idegrendszeri fejlődési zavarokkal küzdő hallgatók tanulmányi előrehaladása, illetve munkaerőpiaci lehetőségei. 

Takács Levente, a DE BTK oktatási dékánhelyettese elmondta: a fent említett Neurotech Summitot, vagyis csúcstalálkozót évente rendezik meg, amelyen a csatlakozott egyetemek, az ipari partnerek és a nagyközönség tájékozódhatnak a projekt előrehaladásáról. Ugyanitt vázolják fel a szervezet tagjai a következő évre vonatkozó terveket. 

A 22-i csúcstalálkozó keretében tartják az úgynevezett három perces tézisek versenyt is. Ezen a résztvevő egyetemek kiválasztott hallgatói a témába vágó kutatásaikat mutatják be három perc alatt. A Debreceni Egyetemet ezúttal László Borbála angol és Papp Dávid pszichológia szakos PhD-hallgató képviseli majd. Ők egy májusban, illetve egy októberben tartott nemzetközi előválogató megnyerésével jutottak ehhez a lehetőséghez. 


László Borbála a digitálisan animált karakterek által kiváltott arcfelismerési és kötődési problémák vizsgálatáról, míg Papp Dávid Pszichológiai tesztelési megközelítések az e-sportok területén címmel fog előadni. 

Munkájukat Bényei Tamás, a DE BTK Angol-Amerikai Intézet egyetemi tanára, Ureczky Eszter, a DE BTK Angol-Amerikai Intézet adjunktusa, valamint Csukonyi Csilla, a DE BTK Pszichológiai Intézet Szociál- és Munkapszichológiai Tanszék adjunktusa segítette.
     
Takács Levente, Csukonyi Csilla, Hrabéczy Anett, a DE BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet tanársegéde, Ureczky Eszter és Venkovits Balázs, a DE BTK Észak-amerikai Tanszék adjunktusa egyébként tagja a Neurotech WP6 nevű munkacsoportjának, amelyet az Oxfordi Egyetem vezet. A munkacsoport célja, hogy feltérképezze, megnevezze azokat a társadalmak előtt álló kihívásokat, amelyeket a tág értelemben vett idegtudományok, a mesterséges intelligencia fejlődése kiválthat. 
 

Sajtóiroda - OCs