Az úttörő testnevelők előtt tisztelegtek

A Debreceni Egyetem egykori testnevelőinek emlékére ültetett fánál helyezett el koszorút a DE Sporttudományi Koordinációs Intézete kedden. Felidézték a DEAC egykori kiváló labdarúgója, a klub korábbi elnöke, Nyirkos István professzor emlékét is és megkoszorúzták a DESOK mellett felállított szobrát.

Minden évben tartanak megemlékezést mindenszentekhez közeledve a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet munkatársai, akik ilyenkor az egyetem néhai testnevelői előtt tisztelegnek. A keddi koszorúzási ünnepségen a DE sportszakos hallgatói és az intézet dolgozói idézték fel a néhai pedagógusok emlékét. Lenténé Puskás Andrea, a DESKI igazgatóhelyettese beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elődök nyomdokain járva kell oktatni a jövő generációját.

- Azok a tanárok, akikre most emlékezünk, úttörők voltak, hiszen elérték azt, hogy az egyetemi oktatásba beépüljön a testnevelés és alapfeltétele legyen a diplomaszerzésnek. A Debreceni Egyetemen kiemelt helyen szerepel a sport, az a fő törekvése az intézménynek, hogy minél több egyetemi polgár végezzen rendszeres fizikai aktivitást. Kutatások is bizonyítják, hogy a sport jótékony hatással van a fizikai és a mentális egészségre. A testnevelők feladata, hogy tudatosítsák a fiatalokban: az egészség a legnagyobb kincs, amire tudatossággal lehet a legjobban vigyázni – fogalmazott az intézet igazgatóhelyettese.

A koszorúkat a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja mellett, az egykori testnevelőtanárok emlékére ültetett fánál helyezték el. 

Ezután a DESKI és az egyetemi sportklub közösen emlékezett Nyirkos István professzorra. A DEAC egykori futballistája és elnöke hatvan éven át vállalt meghatározó szerepet az egyetem életében. A klub ügyvezetője, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna is koszorút helyezett el a néhai professzor tiszteletére felállított szobornál. 


Sajtóközpont - BZ