Az önkéntességet ünnepelték

Csordultig megtelt a Víztorony rendezvényterme hétfő délután fiatal önkéntesjelöltekkel. A 2024-es Európai Egyetemi Játékok (European Universities Games, EUG) szervezőcsapata Önkénteskedni jó címmel hívta találkozóra a nyári viadal leendő segítőit, középiskolásokat és egyetemistákat egyaránt.

Csaknem 150 fiatal tett eleget a Debreceni Egyetem meghívásának az önkéntesek december 5-i nemzetközi napja és a közelgő EUG kapcsán. Az Ady Endre Gimnázium, valamint a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma diákjai mellett egyetemi hallgatók is részt vettek a találkozón.

Iszák Szabolcs, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának diákja nagy várakozásokkal érkezett a Víztoronyba.

- Szerettem volna minél több információt begyűjteni az Európai Egyetemi Játékokról, hiszen nagyon szeretnék majd nyáron részt venni rajta önkéntesként. Leginkább a logisztikai és a biztonsági terület érdekel, de igazából igyekszem megállni a helyem bármilyen más területen is.

Az önkéntesjelöltek megismerkedhettek az EUG debreceni szervezőbizottságának önkéntes területért felelős koordinátoraival, Jóna Katalinnal, Rácz Eszterrel és Pfau Christával. Utóbbi fontos információkat osztott meg a jövő nyári viadalról.

Elhangzott, hogy az EUG az olimpia utáni harmadik legnagyobb sportesemény a világon, egyben Európa legnagyobb viadala, amelyre ötezer sportolót várnak. Pfau Christa kitért arra is, milyen a jó önkéntes.

- Az önkénteseknek már a versenyt megelőző 1-2 hétben is feladataik lesznek. Legyen az akár a pályaépítés vagy mondjuk a sportolók ellátásához szükséges csomagok eljuttatása a versenyhelyszínekre, tehát egy ideális önkéntes mindenben aktívan és folyamatosan részt vesz – hangsúlyozta Pfau Christa.

Az önkéntes koordinátor beszélt továbbá a két helyszín, Debrecen és Miskolc sportágairól, a rendező egyetemekről és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségről (MEFS) is.

A szervezők ezután kognitív feladatokon keresztül, játékos vetélkedőn tesztelték a fiatalok problémamegoldó képességeit és az EUG-vel kapcsolatos tudásukat. Volt keresztrejtvény, szókereső, himnuszfelismerő verseny és sportos activity is, amelyeken a diákok nem csak jól szórakoztak, de fontos tudásra is szert tettek.

Az önkéntes segítők egy-egy ilyen világverseny kapcsán életre szóló élményekkel gazdagodhatnak, sok-sok szakmai tapasztalatot gyűjthetnek, nyelveket tanulhatnak és sok új barátra lelhetnek. Nem utolsósorban nélkülözhetetlen a munkájuk ahhoz, hogy a szervezők sikeresen és zökkenőmentesen bonyolíthassák le az adott sporteseményt.

Az EUG2024 leendő önkéntesei várhatóan január közepétől jelentkezhetnek majd. Sok-sok különböző feladat várja a segítőket, mint például csapatkísérés, akkreditáció, infópult vagy épp a média. A szervezők Miskolcon és Debrecenben egyaránt 600-600 önkéntes munkájára számítanak a 2024. július 12-24 közötti világversenyen.

Sajtóközpont- PKZs