Átadták a Debreceni Egyetem Gyermeksürgősségi Központját

A gyermekek legmagasabb szintű sürgősségi és baleseti ellátását biztosítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az új Gyermeksürgősségi Központban. A legmodernebb eszközökkel, műszerekkel felszerelt épületet több mint három és fél milliárd forintból alakították ki. Az új központot hétfőn adták át ünnepélyesen.

-    A Gyermeksürgősségi Központ átadásával a Klinikai Központ sürgősségi ellátásfejlesztésének története egy újabb kiemelkedő állomásához érkezett- jelentette ki ünnepi köszöntőjében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.  

A professzor hozzátette: az egyetem és a Klinikai Központ vezetősége a sürgősségi betegellátás minőségének és biztonságának fokozását szem előtt tartó szakmai fejlesztéseket prioritásként kezeli. A dinamikus fejlesztési folyamat egyik jelentős eredménye a Gyermeksürgősségi Központ létrehozása. 

-    A Gyermeksürgősségi Központ a korábbinál is magasabb színvonalú, valós 21. századi feltételeket teremt a gyermekek centralizált sürgősségi és traumatológiai ellátásához, és az európai szakmai élvonalat megjelenítő gyermeksebészeti tevékenységhez is minőségi hátteret biztosít. A központnak szimbolikus jelentősége is van. Új klinikai, egyetemi dimenziót, kiszélesedő szakmai, oktatási és kutatási lehetőséget teremt, és a jövőben itt megvalósuló tevékenység hidat képez a felnőtt és gyermek sürgősségi ellátás között, a még hatékonyabb együttműködés feltételeit biztosítva– emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Klinika igazgatója. 

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig arról beszélt, hogy az épület átadása mérföldkő nem csak egyetem, hanem a város és az ország gyermekgyógyászati ellátása számára is. 

-    A Debreceni Gyermeksürgősségi Központ az ország öt regionális központjának egyike, ahol speciálisan képzett szakemberek kezében lesz a gyermeksürgősségi és gyermek traumatológiai ellátás. A szakmai felkészültség eddig is adott volt, a központ felépülésével az infrastruktúra is megfelel majd egy világszínvonalú gyermeksürgősségi ellátás működtetéséhez- mondta Kossa György.   

A Gyermeksürgősségi Központot mintegy 3 milliárd forint pályázati, és több mint 550 millió forintos egyetemi forrásból alakították ki. Az épület létrehozása egy országos projekt része volt. 

-    Debrecenben van ennek a projektnek az egyik ékköve. Több mint 14 milliárdot fordítottunk az infrastrukturális fejlesztésekre országosan. Ebből több mint 3 milliárd került ide Debrecenbe, de voltak gyermeksürgősségi fejlesztések Budapesten, Győrben, Szegeden és Pécsett is, melynek köszönhetően egy hármas progresszivitási szintű, nagyon magas szakmai színvonalú centrumhálózat alakult ki Magyarországon- közölte Takács Péter egészségügyi államtitkár. 

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszönetet mondott a gyermeksürgősségi projektet, a szakmai együttműködést segítők támogatásáért.  

-    Külön köszönet illeti meg Nagy Anikót, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatóját, aki élére állt ennek a programnak. A központ átadásával egy kilenc éves álmunk vált valóra. 2015-ben határoztuk el, hogy lesz gyermeksürgősségi egysége az egyetemnek.  Ez mára valósággá vált- hangsúlyozta Szilvássy Zoltán

Bács Zoltán kancellár a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy a szokásosnál is komolyabb erőfeszítésekre volt szükség, hogy az eredeti szándéknak megfelelő formában valósuljon meg a létesítmény. 

-    Nagyon örülök, hogy a Gyermeksürgősségi Központ eljuthatott az ünnepi átadásig. Külön öröm és büszkeség, hogy egy olyan egységet vezethetek a Debreceni Egyetemen belül, amelynek a munkatársai azt is megvalósítják, amit mások lehetetlennek tartanak. A beruházás során számos kihívásra kellett választ adni, annak érdekében, hogy az országos komplex gyermeksürgősségi és traumatológiai projekten belül egyedül Debrecenben - kompromisszumok és csökkentések nélkül - megvalósulhasson az eredeti álom. Ehhez az egyetem komoly kockázatokat vállalva, elsőre lehetetlennek tűnő munkát végzett és saját anyagi forrásból is áldozott, a kivitelezőnek pedig 12 hónapja volt megépíteni ezt a világszínvonalú létesítményt. Köszönet érte mindenkinek - fogalmazott Bács Zoltán

Papp László, Debrecen polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a legmodernebb technológiával felszerelt, a gyermekek számára a lehető legjobb ellátást biztosító központ jött létre, amely a debreceni és a régióban élő gyerekek biztonságát és egészségét szavatolja.  

Balla György akadémikus, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja szerint az itt dolgozó orvosok, nővérek, egészségügyi dolgozók rendelkeznek azokkal a képességekkel, amik a kiváló működéshez kellenek, hiszen évek, évtizedek óta gyógyítják a betegeket, magas színvonalon művelik a gyermeksürgősségi ellátás teljes spektrumát. 


A több mint 2000 négyzetméteres épületben modern feltételek biztosíthatóak a nemzetközi színvonalú egykapus gyermeksürgősségi-, valamint a baleseti és gyermeksebészeti ellátáshoz. 

-    Az épületben sürgősségi ambulanciákat, két műtőt, 15 ágyas gyermeksebészeti és 18 ágyas sürgősségi-baleseti részleget alakítottunk ki, és modern képalkotó diagnosztikai részleget hoztunk létre, amely nemcsak a gyermeksürgősségi ellátás, de a Gyermekgyógyászati Klinika egészének színvonalas működését is segíteni fogja- sorolta Szabó Tamás, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. 

A központ az év második felében kezdi meg működését.  

Sajtóközpont - CzA