Bronzi di Riace címmel 1972-ben a calabriai város mellett, a tengerben talált antik görög bronzszobrok történetéről tartott olasz nyelvű előadást szerdán a Debreceni Egyetemen Giacomo Maria Oliva, az olaszországi Museo di Reggio Calabria igazgatóhelyettese.

A Főépület Aulájában rendezett programon – amely a Bölcsészettudományi Kar (BTK) Olasz Tanszék és az AICS (Associazione Italiana Cultura Sport) közös szervezésében valósult meg – csaknem kétszázan vettek részt. A különleges művészettörténeti előadásra az egyetem olasz szakos hallgatói mellett a városban olasz nyelvet tanuló középiskolások, a Ady, a Csokonai, a Dóczy, a Svetits, a Szent József és a Tóth Árpád Gimnázium diákjai is ellátogattak.

A két férfit ábrázoló, a tengerben töltött évezredekhez képest szokatlanul jó állapotban fennmaradt teljes alakos ókori bronzszobrokat Riace mellett találta meg búvárkodás közben ötven éve, 1972. augusztus 16-án Stefano Mariottini, egy római vegyész, aki vakációját töltötte a vidéken. A vélhetően két görög harcost, esetleg mitológiai alakokat vagy ókori sportolókat ábrázoló műveket valószínűleg az i.e. 5-4 században öntötték. Firenzében tizenkét évig restaurálták a sós víztől károsodott szobrokat, amelyek most a Reggio Calabriai múzeum különtermében állnak.

Giacomo Maria Oliva professzor 37 éve foglalkozik a műkincsek történetének feltárásával, így a téma egyik legtapasztaltabb szakértője, aki előadásában a feltárás és restaurálás mellett a szobrok művészettörténeti értékeiről is beszámolt.

– A véletlennek köszönhető, hogy a világviszonylatban is ritkaságnak számító bronzszobrokra rátaláltak a tenger mélyén, és a szakemberek több mint egy évtizedes munkája volt szükséges ahhoz, hogy ma már a múzeum kiállítótermében csodálhassa meg az antik világ iránt érdeklődő nagyközönség – mondta Giacomo Maria Oliva.

A professzor megjegyezte: az, hogy pontosan mit is ábrázolnak a szobrok, és hogyan, milyen körülmények között kerültek a tengerbe, ma is élénken foglalkoztatja a tudósokat, akik továbbra is keresik a válaszokat ezekre a kérdésekre. A leletek további különlegessége, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a két riace-i szoborral együtt összesen öt ókori bronzszobor maradt fenn.  

A program kapcsán Pete László, a DE BTK Olasz Tanszék vezetője hangsúlyozta: fontos, hogy az olasz szakos egyetemi hallgatók és az olaszul tanuló középiskolások a nyelv mellett Olaszország kultúrájával is megismerkedjenek.

- A nyelv elválaszthatatlan a beszélőtől, a beszélő kultúrájától. A nyelv az eszköz egy ország, az ott élő emberek, a hagyományok és a szokások megismerésére, de főképpen megértésére. A nyelvet lehet magában is tanulni, de megérteni és elsajátítani csak annak a kultúrának a megismerésével lehetséges, amelynek maga a nyelv a kifejezőeszköze – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Pete László.

Hozzátette: erre nyújtott remek lehetőséget a szobrok megtalálásának 50. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetemen rendezett előadás.

A DE Főépületének Aulájában rendezett kultúrtörténeti esemény a magyarországi sorozat első állomása volt. A program december 1-én, csütörtökön a Budapesti Olasz Kultúrintézetben folytatódik.

Sajtóközpont – BZs