A Debreceni Egyetem aktívan segíti a közelmúltban létrehozott Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet tevékenységét – hangsúlyozta Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese a szervezet partnerségi találkozóján.

- Az utóbbi években Debrecenben megnőtt az érdeklődés a zsidó kultúra iránt, élénkült az ilyen jellegű vallási turizmus – számolt be Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a szeptember közepén alakult Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet pénteki partnerségi találkozóján a Debreceni Zsidó Hitközség Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában. Horovitz Tamás a célokról szólva kifejtette: egyebek mellett azt tervezik, hogy a Debreceni Egyetem szakembereinek, hallgatóinak bevonásával a zsidó kultúrával, szakralitással, hagyományokkal foglalkozó kutatásokat folytatnak. Törekvéseiket a magyar kormány is támogatja.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese arra emlékeztetett a rendezvényen, hogy az intézmény több mint két évtizede tart fenn szakmai kapcsolatokat a Debreceni Zsidó Hitközséggel.

- Az egyetem kutatói rendszeresen részt vesznek a kárpát-medencei zsidóság hitközségeinek nemzetközi tudományos konferenciáin. Több száz izraeli hallgatónk van, és szoros kapcsolatban állunk izraeli egyetemekkel, tudományos intézményekkel. A DE szándéka ennek a kapcsolatrendszernek a további erősítése, szélesítése – fejtette ki Bartha Elek.

- A hallgatók és az oktatók, kutatók a zsidó kutatási témák széles kínálatából választhatnak, illetve lehetőség van újabb programok elindítására – jelentette ki az oktatási rektorhelyettes.

Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ főigazgatója arról számolt be, hogy a Debreceni Egyetem népszerű előadásai között tartják számon a zsidó kultúrával, hagyományokkal foglalkozókat. Hozzátette: a tervek szerint jövőre a kárpát-medencei zsidósággal, annak kapcsolatrendszerével foglalkozó nemzetközi konferenciát tart a kutatóközpont az egyetem részvételével. Forisek Péter kiemelte, hogy a kutatóintézet tevékenységét az egész Tiszántúlra, a Felvidékre, Kárpátaljára és a Partiumra is szeretnék kiterjeszteni, az Eperjesi Egyetem és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola oktatói és kutatói is jelezték kapcsolódási szándékukat.

A Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézetet működtető Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány elnöke, Heller Zsolt hangsúlyozta, hogy a Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet magánkezdeményezésre alakult meg. Eddig egyebek mellett létrehozták a debreceni zsidó néprajzi és tárgyianyag gyűjteményt, megrendezték a Kardos Albert Nemzetközi vers-és prózamondó versenyt, és elkészítették a Szenes Hanna életéről szóló vándorkiállítást. Támogatják például fiatalok zsidó vallási, történeti, néprajzi, építészeti kutatásait, segítenék őket abban, hogy kijussanak izraeli egyetemekre, cégekhez, kutatóintézetekhez.

Horovitz Tamás arról is beszélt a találkozón, hogy a a tervek szerint hamarosan lebontják a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Pásti utcai sarkon található romos épületeket, helyükön Kárpát-Medencei Emlékközpontot építenek, mely nem múzeumként, hanem kulturális központként fog működni.

A partnerségi találkozón részt vettek a hazai zsidó kultúrában komoly szerepet játszó Gyomaendrőd, Berettyóújfalu, Mátészalka és Karcag önkormányzatainak, múzeumainak képviselői is. Szintén kifejezték együttműködési szándékutat a debreceni Déri Múzeum, valamint Tiszafüred, Hajdúszoboszló és Hajdúnánás helyhatóságai.
 

Sajtóiroda - OCs