Versenyképes tudás a közbeszerzésben

A közbeszerzések ellenőrzésének aktualitásairól, az Integritás Hatóság működéséről és feladatrendszeréről, valamint az uniós támogatású versenyeljárások audit tapasztalatairól is szó volt azon a képzésen, amelyet a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóknak szervezett a Debreceni Egyetem Kancellária Továbbképzési Központ. A Böszörményi úti campuson tartott továbbképzésen csaknem negyven szakember vett részt. A résztvevők csaknem fele a Debreceni Egyetem dolgozója volt.

A közbeszerzések lebonyolítóinak, ajánlatkérőknek és -tevőknek egyaránt hasznos és aktuális információkat nyújtott a Debreceni Egyetem szakmai képzése.

- A közbeszerzési szakmai képzéseink célja, hogy a felelős közbeszerzési szaktanácsadók naprakész tudással, magas szintű ismeretekkel és széleskörű tapasztalaton alapuló felkészültséggel rendelkezzenek. A közbeszerzési szakmai képzések elismerése során a közbeszerzésért felelős miniszter minden képzéshez meghatározott számú továbbképzési tanulmányi pontot rendel a képzés tematikájára és összetettségére tekintettel. Erre a képzésre 4 kreditpontot kaphatnak a résztvevők – ismertette Tóth Anikó, a Továbbképzési Központ vezetője.

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói névjegyzékbe vételhez vagy annak megújításához 15 továbbképzési tanulmányi pont szükséges. A megszerzett pontok a képzés időpontjától számított két évig használhatók fel.

- Az uniós források felhasználásának feltétele a közbeszerzési pályázatok sikeres lebonyolítása. A versenyeljárásban való részvétel szempontjából pedig elengedhetetlen az eljárások jogi és szabályozási rendszerének részletes ismerete. Ezért nagy a szakemberek részéről az igény az ilyen sokrétű, átfogó ismereteket adó képzésre. Az egyetem számára pedig kiemelten fontos, hogy a szakemberek első kézből kapjanak tájékoztatást az ellenőrzési eljárásokat érintő újdonságokról. Ezeknek az elvárásoknak kíván megfelelni az intézmény a komplex továbbképzés megszervezésével – tette hozzá Tóth Anikó.

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók számára szervezett oktatáson előadást tartott Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Biró Ferenc Pál, az Integritás Hatóság elnöke, Karácsoni-Pej Melinda, a Miniszterelnökség Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság vezetője, Kretter Diána, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára, Dencső Balázs, az Európai Támogatásokat Auditáló főigazgatója és Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke.  

Sajtóközpont - ÉE