Uniós fórum a Debreceni Egyetemen

Brexit, uniós bővítés, eurozóna – az Európai Uniót érintő aktuális kérdésekről tartott rendhagyó előadást Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője hétfőn a Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak.

A rendezvényt a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete szervezte a debreceni Europe Direct Irodával közösen. A Böszörményi úti campuson tartott rendezvényen a kar másod- és harmadéves alapszakos hallgatói vettek részt, akik az európai uniós ismeretek tantárgy keretében már egy félévet tanultak az EU rendszeréről.

- Az eddig elsajátított ismeretek alapján a hallgatóknak már van egy képük az Európai Unióról, a történetéről, az intézményrendszeréről, a döntéshozatalról, de ezúttal a legilletékesebb szakembernek tudják feltenni a kérdéseiket, és mondhatják el véleményüket a témában – tájékoztatott Tőkés Tibor, a DE GTK adjunktusa.

A „Párbeszéd a hallgatókkal Európa jövőjéről” című előadáson Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője beszélt az európai intézmények működéséről, a döntéshozatali folyamataikról.

- Az Európai Unió mindannyiunk életét befolyásolja. Az uniós közösségnek köszönhető az, hogy az EU területén béke van, az egységes piacnak, hogy fejlődik a gazdaságunk. Nagyon sok támogatás érkezik különböző alapokból Magyarország, Debrecen és azon belül az egyetem fejlesztéséhez is. Az uniós döntésekben, jogszabályok megalkotásában pedig mindig részt vesz a választott magyar politikus. Ezzel együtt azt tapasztaljuk, hogy mindenkinek egy kicsit távolinak tűnik ez az egész rendszer. Ezt a falat próbáljuk ledönteni azzal, hogy közvetlenül találkozunk egyre több polgárral, egyetemi hallgatóval, hogy beszélgessünk velük a munkánkról és meghallgassuk a véleményüket – tájékoztatott Zupkó Gábor.

Az interaktív előadást követően a hallgatók a Europe Direct megyei központjának működésével is megismerkedhettek.

Sajtóiroda - TB