TTK Nyári Tábor a jövő kutatóinak és mérnökeinek

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatási tevékenységével és a kar képzési kínálatával ismerkednek az egyhetes nyári táborában a tudomány iránt érdeklődő középiskolások. A tábor első napján a Földtudományi Intézet mutatkozott be a diákoknak, akik a térség földrajzi nevezetességeivel és a reptérrel is megismerkedhettek.

 - A tudományos élet egyik legmeghatározóbb lapja, a Nature folyóirat kutatása szerint a középiskolás korosztályhoz fűződnek a leginnovatívabb, legkreatívabb találmányok és felfedezések, éppen ezért fontos, hogy a diákok minél hamarabb megismerkedjenek a tudományos élet legnagyobb kihívásaival – hangsúlyozta a TTK Nyári Tábor hétfői megnyitóján mondott köszöntőjében Kun Ferenc.

A Természettudományi és Technológiai Kar dékánja elmondta, hogy idén is rendkívül népszerű a tábor, másfélszeres volt a túljelentkezés, és a beadott jelentkezési pályázatok kiértékelését követően 98 diák vesz részt az idei egyhetes programon. A fiatalok az ország 38 középiskolájából érkeztek, sokan a Dunántúlról, és a résztvevők harmada már korábban is járt a táborban.

- Ebben az évben is igyekeztünk aktuális és érdekes kutatási témákat választani, egyebek mellett a klímaváltozás különböző aspektusaival, energetikai problémákkal, valamint a vírusokkal és az oltóanyagyártás folyamatával is foglalkozhatnak a fiatalok – sorolta Kun Ferenc.

A kari vezető megnyitójában ismertette a TTK oktatási és kutatási kínálatát, kiemelve a kar képzéseit: a biotechnológia alapszakot, melyen 17 hallgató kezdheti tanulmányait szeptemberben, illetve a geoinformatikus mesterszakot, amelyet az iparági igényekre reagálva hoztak létre.


Az augusztus 22-től 27-ig tartó tábor során délelőttönként saját kutatásukat végzik a középiskolások, délutánonként pedig a kar hat intézete (Biológiai és Ökológiai Intézet, Biotechnológiai Intézet, Fizikai Intézet, Földtudományi Intézet, Kémiai Intézet, Matematikai Intézet) mutatja be képzési és kutatási kínálatát, illetve tematikus előadásokkal, kísérletekkel, vetélkedőkkel és más színes programokkal várják a középiskolásokat. Hétfőn a Debrecen melletti Erdőspusztákon túráztak a fiatalok, illetve látogatást tettek a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren a Földtudományi Intézet szervezésében. Az egyhetes TTK Nyári Tábor szombaton a kutatási feladatok bemutatására szervezett konferenciával zárul.

A TTK Nyári Tábor további részletes programja elérhető a kar weboldalán.

A tábor az EFOP-3.4.4-16-2017-00023, Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében című pályázat támogatásával valósul meg.

Sajtóközpont - TPL