Robotikáról pszichológus szemmel

Az ember-robot kapcsolatok pszichológiai vonatkozását vizsgáló pályázat döntős pályamunkáit mutatták be és díjazták csütörtökön a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetében. A program egyben része a Bölcsészettudományi Kar szerepvállalásának az egyetemi Neurotech-projektben.

Robi, a robot fogadta a „Humán Robot Interakciók” témakörben kiírt tematikus hallgatói témapályázat döntős csapatait a Pszichológiai Intézet előadótermében.  A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) és a Digitális Interakciók Kutatócsoport (DE BTK Pszichológiai Intézet) közös felhívására kilenc, elsősorban az intézet alap-, mester- és PhD-hallgatóiból álló csoport jelentkezett. Az április 21-i döntőbe végül a legjobb négy csapat jutott be. 

- Az ember viszonyulása a robothoz és viszont az utóbbi években a műszaki megoldásokon túlmenően számos etikai, pszichológiai és kommunikációs kérdést vetett fel – hangsúlyozta köszöntőjében Takács Levente.

A DE BTK oktatási dékánhelyettes kiemelte: a robotok kifejlesztése és működtetése természetesen a mérnökök, informatikusok dolga, de attól a pillanattól, amikor a robotok emberi módon kezdenek kommunikálni az emberekkel, olyan döntéseket hoznak, amelyek emberi sorsokat érintenek, esetleg az emberi válaszokból és reakciókból a saját énjükbe is beépítenek, szükség van a bölcsészekre, a pszichológusokra, nehogy a technika egyoldalú bűvöletében egyszer csak a Terminátor, vagy a Mátrix világában találjuk magunkat.

A pályázat döntőseinek bemutatkozása a DE BTK Pszichológiai Intézetében működő Digitális Interakciók Kutatócsoport munkájának fontosságát tükrözte, így nem véletlen, hogy a rendezvény robot-asszisztált bemutatóval kezdődött, Őrsi Balázs PhD-hallgató ismertette a közönséggel „Ember-robot interakciók pszichológiai vonatkozásai” című doktori kutatásának eddigi eredményeit.

A kutatócsoport csatlakozott az egyetem Neurotech projektjébe, amely nyolc európai felsőoktatási intézmény, köztük a Debreceni Egyetem összefogásával az idegtudományok legszélesebb értelemben vett vizsgálatát és az eredmények társadalmi terjesztését tűzte ki céljául.

A kutatómunkának nagy lendületet adott a Bölcsészettudományi Karra idén februárban érkezett Robi, az intelligens szociális robot, „aki” lát, hall, tapint, közlekedik és beszél, igaz, jelenleg angol, német és kínai nyelven, de már tanulja a magyart is.

A pályázat döntőjébe jutott csapatok elsősorban a felelősség, bizalom és megbízhatóság, valamint a robotok egészségügyi és katonai alkalmazásának témakörében készítették el és mutatták be pályamunkáikat, amelyeket az Abari Kálmán, Csukonyi Csilla, Kondé Zoltán, Őrsi Balázs és Takács Levente összeállítású szakmai zsűri értékelt.

A tematikus tanulmányi verseny győztesei:

Kiss Kevin, Dukony Fann, Krajnyák Helga (BA)

Szabó Balázs (BA)

Égerházi Boglárka (MA)

és Bene Ágnes (PhD) hallgató.

Sajtóiroda - BZs