A régió legnagyobb állásbörzéje a Debreceni Egyetemen

Csaknem 800 négyzetméteren 80 kiállító és több mint kétezer állás várta a látogatókat a régió legnagyobb állásbörzéjén a Debreceni Egyetem Főépületében. A kínálat ezúttal is kiemelkedő volt, nem csak pozíciókat találhattak a hallgatók, hanem szakmai gyakorlati helyeket, önkéntes munka-lehetőségeket és külföldi ösztöndíjakat is.

A Debreceni Egyetem 2007 óta szervezi meg az Állásbörze és Karriernapot, 2017-től pedig már évente kétszer várják az álláskeresőket. A rendezvénynek a kezdetek óta az a célja, hogy hidat építsen a különböző szereplők között, gyorsan egymásra találjanak a munkaadók, illetve a munkavállalók.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes rámutatott: az élet minden területéről érkeztek kiállítók az idei tavaszi rendezvényre, leképezik az egyetem képzési kínálatát. 

- Olyan szakembereket képez a DE, olyan diplomát vehetnek kézhez a végzős hallgatók, mellyel mindenki számára könnyű az elhelyezkedés. A cégek keresik az intézményben végzetteket, és mára megszűnt a műszaki dominancia, az informatikusok, mérnökök mellett más területek képviselőire is nagy szükség van, a bölcsészektől az agrárszakemberekig. Az utóbbi években történt fejlődés garantálja, hogy a Debrecenbe települő cégeknél minden munkavállaló megtalálja a számítását, hiszen bármilyen profilú is a cég, komplett, teljes háttérre van szüksége, azaz mindenféle diplomával van esély pályázni – fejtette ki Bartha Elek.

Ezúttal is mintegy kétezer érdeklődő érkezett az állásbörzére, akik között a külföldi hallgatók is szép számmal képviseltették magukat, ők is megtalálhatták a számukra legmegfelelőbb állásokat.

Pogány Emese, a Debreceni Egyetem Hallgatói Karrierközpontjának vezetője úgy véli, a rendezvény népszerűsége jól mutatja, hogy továbbra is szükség van a személyes kapcsolatfelvételre. 

- A visszajelzések alapján elmondható, hogy a személyes találkozást semmi sem pótolja, és ha valaki már az állásbörzén le tudja adni az önéletrajzát, be tud ülni egy állásinterjúra, lehet, hogy pár hét múlva már egy új munkahelyen kezdhet. Minden évben vannak új kiállítók, de a nyolcvan százalékuk már hosszú évek óta rendszeresen megjelenik a rendezvényen. Ennek hátterét a stabil egyetemi kapcsolatok adják a város és a régió cégeivel, a börze továbbra is a közép- és a nagyvállalatok terepe. Egyre inkább általánossá válik, hogy kis túlzással bármilyen diploma elég ahhoz, hogy az ember bekerüljön egy céghez, mivel a vállalatok most már arra rendezkedtek be, hogy betanítják a friss munkaerőt – emelte ki a központvezető.

Az állásbörze szervezői már a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy teljes karrierútjukon elkísérjék az egyetem hallgatóit. Ezért számukra ezúttal is több szolgáltatást kínáltak a rendezvény alatt, többek között karriertanácsadást, rajzos pszichológiai pályaorientációt, grafológiai elemzést és próba-állásinterjút. 
 

PE, Sajtóközpont