Rádiós koncert a Zeneművészeti Karon

A Bartók Rádió ArTRIUM koncertsorozatának részeként adtak koncertet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának oktatói és hallgatói a Liszt teremben. A hangversenyt a rádió rögzítette és hamarosan felvételről sugározza.

A hetvenes évek óta létezik, de ArTRIUM néven 2014-től hallható a Bartók Rádió öt hangversenyből álló sorozata, mely a fővárosi és a vidéki együtteseknek, oktatási intézményeknek kínál bemutatkozási, fellépési lehetőséget. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karáról Puskás Levente, Váradi Judit, Szabó István és a SONUS ütőegyüttes már többször részt vett a sorozatban. Idén az ArTRIUM alapítójától, Bánkövi Gyulától Váradi Judit, a ZK művészeti menedzsere kapott lehetőséget a műsor összeállítására. 

- Már három éve részei vagyunk a sorozatnak, Puskás Leventével két CD-nk jelent meg, amelyen kortárs magyar zeneszerzők műveit rögzítettük, ezek alapozták meg együttműködésünket az ArTRIUM-mal. Eddig a Magyar Rádió székházában készültek a felvételek, most azonban a szervezők olyan külső helyszíneket kerestek, amelyek megfelelnek a rádió minőségének. A Magyar Rádióval meglévő kiváló kapcsolatunk mellett a magas színvonalú stúdiónk, a csúcskategóriás zongoránk és a kivételes közönségünk miatt esett a választás a Zeneművészeti Karra – mondta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar művészeti menedzsere, zongoraművész. 

Lakatos Péter, a kar dékánja kiemelte, a zenei képzés szempontjából is nagyon hasznos, hogy a Debreceni Egyetem részese a koncertsorozatnak.  

- A hallgatóknak kiváló visszajelzési lehetőség a rögzített koncert, mely nagyban segítheti a szakmai fejlődésüket. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán olyan arculatú produkció állt össze, mely révén megmutathattuk a közönségnek, hogy a kortárs klasszikus zene szerethető, hallgatható és szórakoztató – hangsúlyozta a kari vezető. 

Kedd este tíz zeneszerző művét, köztük a kar két zeneszerző tanárának egy-egy darabját játszották. A repertoárból három szerzeményt most hallhatott először a közönség. A művek nagy részét a zeneszerzők az előadóknak írták. 

- A Zeneművészeti Kar oktatói professzionális teljesítményt nyújtottak. A nem budapesti székhelyű intézmények és előadók közül a Debreceni Egyetem rendelkezik a legszélesebb apparátussal, ők játszanak a legszívesebben kortárs klasszikus zenét. Ki kell emelni azt is, hogy a kar büszkélkedhet azzal az ütőstanszékkel, mely nyitottságára, széles kínálatára nincs példa máshol az országban - hangsúlyozta Bánkövi Gyula, a Bartók Rádió szerkesztője és zenei rendezője. 

A koncerten a Zeneművészeti Kar három hallgatói együttesén kívül a kar oktatói játszottak: fellépett Molnár Zoltán trombitaművész, Puskás Levente és Nagy Viktor szaxofonművészek, Váradi Judit zongoraművész, Szabó István, a Sonus Ütőegyüttes művészeti vezetője, Szitás Tamás, a szaxofonzenekar művészeti vezetője, a kamarakórust irányító Török Ágnes és a kórust zongorán kísérő Kozma Dávid.  

A Zeneművészeti Kar Liszt termében rögzített koncert június 24-én hallható a Bartók Rádióban. 

Sajtóközpont - BZ