A Debreceni Egyetem élelmiszeripari képzéseinek fejlesztése a célja a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Alföldi Tej Kft. szerdán kötött együttműködési megállapodásának. A partnerség révén a DE hallgatói a szakmai gyakorlatok mellett részt vehetnek akár a vállalat termékfejlesztésében is.

- A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara folyamatosan törekszik az oktatási és kutatási tevékenységének fejlesztésére, eredményességének növelésére. Ezáltal is támogatva a hazai élelmiszeripari szektor fejlődését, a nemzetközi versenyképességének fokozását. Ehhez a munkához azonban szükség van a térség meghatározó gazdasági partnereinek – mint például az Alföldi Tej Kft. – bevonására. A vállalat és a DE MÉK sokrétű kapcsolata évtizedek óta fennáll. A szakmai együttműködés ezt követően azonban az oktatás, a gyakorlati képzés mellett, a kutatás-fejlesztésre, az innovációra és a termékfejlesztésekre is kiterjed – mondta el a szerződés aláírásakor Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A megállapodás révén az Alföldi Tej Kft. a MÉK meghatározó szakmai gyakorlati bázisává válik az élelmiszeripari szakmák egyetemi alap- és mesterképzésben.

- Az Alföldi Tej Kft. meghatározó szerepet tölt be hazánk tejtermék-előállításában. A vállalat szakmai és technológiai felkészültségével mintaszerű termelést folytat, amelynek hátterét a modern, a kor követelményeinek megfelelő és folyamatosan fejlesztett infrastrukturális ipari környezet biztosítja. A DE tudásbázisának és vállalatunk szakmai tapasztalatának köszönhetően az együttműködésben olyan sikeres kohézió jöhet létre, amely révén a fogyasztók a boltok polcain közösen fejlesztett termékekkel is találkozhatnak – tette hozzá Hang Csaba, az Alföldi Tej Kft. kereskedelmi igazgatója.


Az együttműködés révén a hallgatók valós élelmiszeripari körülmények között szerezhetnek szakmai gyakorlatot. A tanulmányaik 7. félévében előírt 12 hetes gyakorlatukat tölthetik a vállalatnál, és a megszerzett elméleti tudásukat bővíthetik gyakorlati ismeretekkel. Emellett részt vesznek az Alföldi Tej Kft. termelési és minőségbiztosítási tevékenységében, és aktívan közreműködhetnek a vállalat termékfejlesztési tevékenységében. A megállapodás részeként a MÉK és az Alföldi Tej közös kutatási projekteket is tervez.

Sajtóközpont - ÉE