Új szak Nyíregyházán

Százan kezdték meg tanulmányaikat az országban egyedülálló egészségügyi tanár mesterképzési szakon a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

Orvos- és egészségtudományi területen alap- vagy mesterszakot végzett hallgatók számára hirdette meg az új egészségügyi mesterszakot az egyetem nyíregyházi kara. Az elsőéveseket megnyitó ünnepségen fogadta az intézmény szeptember 23-án.


- Az egészségügyi tanár szak az első a szakmai tanárképzés területén, amit akkreditáltattunk a Debreceni Egyetemen. A jövőben tervezzük még mérnök- és agrármérnök tanárképzés indítását is – ismertette Maticsák Sándor, a Tanárképzési Központ főigazgatója.


Az új képzést – a munkaerőpiaci igényekre reagálva – már régóta tervezi az Egészségügyi Kar vezetése.


- A Tanárképzési Központtal és a Bölcsészettudományi Karral együttműködve tudjuk beindítani ezt a hiánypótló szakemberképzési formát, ami egyedülálló az országban. Hogy mekkora rá az igény, azt az is mutatja, hogy százan jelentkeztek az első évfolyamba – mondta Semsei Imre, az Egészségügyi Kar dékánja.

Az idei elsőévesek a három-, illetve négy féléves képzést levelező tagozaton végzik, jövőre viszont a tervek szerint már nappali tagozat is indul. 


- A felvettek többsége már gyakorló pedagógus, mentőszolgálatnál vagy kórházban dolgozó szakember. A mesterszak keretében elmélyítik majd szakterületi ismereteiket, pedagógiai-pszichológiai képzést kapnak, illetve összefüggő szakmai gyakorlatot is teljesíteniük kell – foglalta össze Rusinné Fedor Anita, az Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézetének igazgatója.


Tanulmányaikat okleveles egészségügyi tanár szakképesítéssel zárják majd a hallgatók, ami után még doktori fokozat megszerzésére is lehetőségük nyílik a Debreceni Egyetemen: a neveléstudományi doktori programokba kapcsolódhatnak be.

 

Sajtóiroda – TH