Rádiós koncertet adott a SONUS

Négy vadonatúj kortárs művet mutatott be a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának ütőegyüttese a Bartók Rádióban. A hangversenyen közreműködtek a kar tanárai, Váradi Judit zongorán, Puskás Levente szaxofonon, Szalai Tamás ütőhangszereken játszott.

A Bartók Rádió felkérésére egy fél koncertnyi kortárs szerzeményt adtak elő élőben a Debreceni Egyetem hallgatóiból álló együttes tagjai: Nyilas Gyöngyvér, Kis Péter, Magyar Marcell és Máté Márton. A fellépés célja az volt, hogy az új műveket koncertszerűen mutassák be elsőként az országban.

Szabó István, a SONUS Ütőegyüttes művészeti vezetője a hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta, kihívást jelentett a produkció, de nemcsak a zenekar, hanem a zeneszerzők is elégedettek voltak az ősbemutatóval.

- Hosszú idő után újra szerepelhettünk a Bartók Rádióban, ami nagy megtiszteltetés számunkra, nem minden nap adódik ilyen lehetőség. Régóta folyt az egyeztetés az előadásról, az első darab március 15-e után készült el, de volt olyan kotta, amit csak április közepén kaptunk meg, így elég kevés időnk maradt a felkészülésre. Mivel debreceni formáció vagyunk, így a hangszerek szállítása a fővárosba nehézkes lett volna, szerencsére a rádió szimfonikus zenekarának ütősei kisegítettek bennünket. Összességében azt gondolom, hogy magas színvonalon sikerült prezentálni a darabokat – hangsúlyozta a művészeti vezető.

Az együttes Kutrik Bence, Szentpáli Roland, Dobos Dániel és Tóth Péter egy-egy művét adta elő. A darabok a Bartók Rádió felkérésére és kifejezetten az előadók számára készültek.

A produkciót rögzítették a 6. stúdióban, így azt június közepén a rádió ArTRIUM című kortárszenei sorozatában be is mutatják. A négy művet a tervek szerint a debreceni közönség élőben is hallhatja május végén a Tavaszi Ütős Napokon a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

Sajtóiroda - BZ