IK-s kutatók nemzetközi sikere

Az ECMWF nemzetközi meteorológiai központnál nyert ösztöndíjat Baran Sándor egyetemi docens, míg az OCRE felhőtechnológiával foglalkozó konzorcium pályázatán Hajdu András professzor és kutatócsoportja szerepelt eredményesen.

Európából és az Egyesült Államokból hét nagy tekintélyű tudós – köztük Baran Sándor egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Alkalmazott Matematika és Valószínűségszámítás Tanszék vezetője – fogadta el a meghívást, hogy 2021. január 1-jétől az ECMWF ösztöndíjasa legyen.

A European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) – magyarul a Középtávú Meteorológiai Előrejelzések Európai Központja – egyszerre kutatóintézet és 24/7 operatív meteorológiai szolgálat, amely globális numerikus időjárási előrejelzéseket készít és biztosít 34 tagországa számára.

Ezen első hároméves ciklusuk alatt az ösztöndíjasok szorosan együttműködnek az ECMWF-fel a Föld meteorológiai rendszerének modellezéséhez, az ensemble előrejelzésekhez, valamint az alkalmazásokhoz kapcsolódó tudományos és műszaki kutatás területén. Baran Sándor ösztöndíjas projektje az ensemble előrejelzések statisztikai utófeldolgozására fókuszál.

Az Open Clouds for Research Environments (OCRE) projekt célja, hogy bemutassa a felhőalapú és digitális szolgáltatások pozitív hatását a kutatási eredményekre az agilitás szempontjából, emellett felgyorsítsa a felhők alkalmazását az európai kutatói közösségben, a felhőszolgáltatók, valamint a kutatási és oktatási közösség összefogásával és támogatásával.

Az OCRE novemberben kiírt pályázata az OCRE IaaS + keretmegállapodásokon keresztül elérhető felhőszolgáltatások felhasználásáról szól. Olyan projekteket vártak, amelyek képesek esettanulmányként működni, bemutatva a szolgáltatások értékének a kutatási eredményekre gyakorolt hatását. Összesen 27 pályázat érkezett 12 különböző országból, különféle tanulmányi területek széles skálájával, az első körben 15 pályázó szerepelt eredményesen.

Köztük volt Hajdu András egyetemi tanár, az Komputergrafika és Képfeldolgozás Tanszék vezetője, akinek Approximation of theoretical models and application-oriented further evolvment című munkáját ismerték el. Az pályázat keretében felhőszámítási kapacitás formájában felhasználható keret 6 hónapra 50 000 EUR. A kutatócsoport tagjai: Bogacsovics Gergő, Lakatos Róbert és Tiba Attila PhD-hallgatók.

Az IK-s kutatók különböző elméleti modelleket vizsgálva fognak olyan neurális háló alapú megoldásokat létrehozni, amelyek pontossága meghaladja a jelenleg használt megoldásokét. Ennek megvalósításához a kutatók a Data Science (adattudomány), Big Data, Deep Learning (mélytanulás) és természetesen az adatok feldolgozását biztosító felhő alapú szolgáltatások (Microsoft Azure) eszközeit fogják felhasználni.

A kutatás legfőbb jelentősége, hogy a számítógépek jelenlegi számítási teljesítményével a komplex neurális hálók betanításához szükséges idő egyes feladatok esetében még szuperszámítógépek bevonásával is jelentős. Ezért kisebb erőforrásokkal rendelkező kutatócsoportok vagy ipari résztvevők leginkább előképzett hálókat alkalmaznak. A OCRE pályázat keretei között a Microsoft Azure platformjának felhasználásával és ezen módszer alkalmazásával lehetőség nyílik olyan kutatók vagy ipari szereplők számára is (saját problémáik hatékony megoldásához) jó minőségű előképzett mesterséges neurális hálók készítésére, akik nem rendelkeznek jelentős adatmennyiséggel.

Sajtóiroda - TPL