A tudomány, a művészet, az egészségügy, a sport területén maradandót alkotó polgárait köszöntötte október 23. alkalmából a városi önkormányzat. Az ünnepi eseményen a Debreceni Egyetem több szakembere is elismerést vehetett át.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 64., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. évfordulójának tiszteletére ünnepi közgyűlést tartott Debrecen önkormányzata a Kölcsey Központban.

Az eseményen átadták a Csokonai-, a Hatvani-, a Hajós Alfréd-, a Boncz László-díjakat, valamint a Város Kiváló Pedagógusa és a Debrecen Város Közoktatásáért kitüntető elismeréseket.

A Debrecen Város Hatvani-díját ebben az évben a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek Intenzív Osztálya kapta. Az elismerést a közgyűlés azoknak adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki. A klinikai osztály az ország egyik legmodernebb, 12 ágyas, multidiszciplináris háttérrel rendelkező egészségügyi ellátó egysége.
Szintén Hatvani-díjat vehetett át Jávor András egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója, aki 2013-tól általános rektorhelyettesi pozíciót töltött be.


Ő irányítja az egyetem Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet Állatgenetikai Laboratóriumát, a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter elnöke, a Debreceni Egyetem Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinetjének vezetője, valamint a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága alelnöke. Mindemellett egyesületi elnökként meghatározó szerepet tölt be a DEAC vezetésében is.


Közoktatásáért kitüntető díjban részesült a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma. Az intézménynek a kezdetektől fogva fő profilja a középfokú mezőgazdasági szakemberképzés és a felsőfokú agrártudományi továbbtanulásra való felkészülés, az érettségire épülő technikusképzés és a szakirányú felnőttoktatás. Ma már kilenc megyéből fogadnak diákokat a mezőgazdasági technikus képzésben.

A kulturális élet terén kimagasló alkotói tevékenységéért, a közművelődés területén maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkájáért Csokonai-díjban részesült Erdős-Tóth Fruzsina énekes, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Képzési Központjának énektanára, akit számtalan debreceni rendezvény fellépőjeként is ismerhet a közönség.


A Debrecen Város Hajós Alfréd-díjjal ismerték el Fodor Antalt, a DEAC férfi röplabda csapat edzőjét, aki a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben sportvezetői, edzői szakterületen végzett magas színvonalon szakmai tevékenységet. A sportszakember másfél évtizede irányítja az élvonalbeli együttest, jelenleg kiváló eredményekkel az Extra Ligában.


Az ünnepségen hangszeres előadásával közreműködött Pless Attila, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanszékvezető főiskolai docense is.

Sajtóiroda - BZ