Ötven helyett javítva, a 401-450. helyen végzett a Debreceni Egyetem a neves londoni székhelyű rangsorkészítő legfrissebb élettudományi és orvostudományi tematikus listáján. Az agrártudomány területén az intézmény a világ 200 legjobbja között van.

A legjobb 450 intézmény között szerepel a Debreceni Egyetem a QS élettudományi és orvostudományi tematikus rangsorában. A kategórián belül az agrártudományokban 100 helyet javítva a 151-200. helyre ugrott, ezzel a legjobb magyar intézmény holtversenyben a Szent István Egyetemmel. Az intézmény az orvostudományi és biológiai képzések terén tartja korábbi a pozícióját (301-350, illetve 401-450), utóbbiban ugyancsak a legjobb helyen áll a hazai egyetemek között az ELTE-vel együtt. A természettudományi rangsorban a 451-500. helyet érte el az egyetem, a fizikai és csillagászati képzései (551-600) elsőként kerültek be a rangsorba.

A londoni székhelyű neves rangsorkészítő cég több mint 22 millió publikáció és mintegy 200 millió idézés alapján készült legfrissebb listája 1368 felsőoktatási intézményt rangsorolt 5 kategóriában 48 tudományterületet lefedve.

A rangsor kialakításánál négy szempontot vettek figyelembe a szakemberek: az akadémiai elismertséget (a kutatók mely intézményeket tartják az adott témában a legjobbaknak), a munkáltatói elismertséget (a leendő munkavállalók alkalmazásánál mely intézményben végzetteket fogadják szívesebben), a felsőoktatási intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, valamint az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort, a H-indexet.

Az élettudományi és orvostudományi tematikus ranglista élén az amerikai egyesült államokbeli Harvard University végzett, amit az egyesült királysági University of Oxford és University of Cambridge követ. Hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem kapott helyet a listán.

A teljes rangsor a QS weboldalán érhető el.

Sajtóiroda - TPL