A pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak és az alapképzésben végző hallgatóknak tartott Duális Képzési Információs Napot az oktatási forma népszerűsítésére szerdán a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara.

- A duális képzés a minőségi mérnökképzés leghatékonyabb módja, mivel a hallgatók gyakorlatorientált formában, valódi vállalati környezetben szerzik meg a gyakorlati tudást, a cégek pedig teljesértékű, a vállalat működését, kultúráját ismerő munkavállalókkal gazdagodnak – hangsúlyozta a január 31-ei Információs Napon mondott köszöntőjében Kun Ferenc dékán.

A Természettudományi és Technológiai Kar vezetője felidézte, hogy 2016 szeptemberében elsőként a vegyész-, illetve a villamosmérnök szakokon indult be a duális képzés, majd ezt követte 2017 februárjában a biomérnök mesterszak. A dékán hozzátette, hogy bár valamennyi szak iránt hatalmas az érdeklődés, úgy vették észre, hogy a pályaválasztás előtt álló középiskolások keveset tudnak erről a képzési formáról, ezért szervezték meg már második alkalommal az Információs Napot.

Kun Ferenc bevezetőjében ismertette a TTK képzési és kutatási kínálatát külön kiemelve a kar kiterjedt ipari kapcsolati hálózatát.

- A partnervállalatokkal fennálló szoros és hatékony kapcsolatnak köszönhető, hogy a jelentős iparági igényekre reagálva 2018 szeptemberétől két természettudományi szaknál: a hidrobiológus és geográfus mesterszaknál is elérhető ez a képzési forma. Előbbinél 3, utóbbinál 5 cég működik közre a képzésben – jelentette be Kun Ferenc.

A TTK duális képzéseiről szólva a kari vezető elmondta, hogy a villamosmérnöki duális képzéshez az intézmény saját modellt hozott létre: a hallgatók hétfőtől szerdáig az egyetemen, csütörtökön és pénteken a vállalatnál vannak, így az elméleti és gyakorlati munka folyamatosan kiegészíti egymást.

A tájékoztatóban a képzés speciális felvételijére is felhívták a fiatalok figyelmét, a normális felsőoktatási eljárás mellett a cégekhez is felvételizni kell, ám utóbbinak hamarabb megkapják az eredményét, s ennek fényében még módosíthatják jelentkezési sorrendjüket.


A szerdai rendezvényen a diákok első kézből szerezhettek információt a szakfelelősöktől, a partnercégek képviselőitől és a képzésben már résztvevő duális hallgatóktól. A kar 11 partnervállalatának munkatársai rövid előadásokban mutatták be cégük tevékenységét, a jelentkezőkkel szemben támasztott követelményeiket, valamint a náluk folyó gyakorlati képzés előnyeit.

Sajtóiroda - TPL