TTK: természet és ipar találkozása

A természet- és a mérnöki tudományok iránt érdeklődő diákok számára is kínál képzéseket a Természettudományi és Technológiai Kar, ahol kiváló oktatói gárda, korszerű laboratóriumok és izgalmas tudományos kihívások várják a leendő hallgatókat.

Alkalmazott matematikus, anyagtudomány, biomérnök, fizika, geográfus, hidrobiológus, kémia, környezettan, vegyészmérnök, villamosmérnök – bárki megtalálja az érdeklődési köréhez illő képzést a Természettudományi és Technológiai Karon, amely huszonöt tanszékével, majdcsak száz szakjával és mintegy háromezer hallgatójával a Debreceni Egyetem egyik legnagyobb kara.

- Oktatási kínálatunk alapját a magasszintű természettudományi képzések jelentik, amelyre a kar mintegy 230 fős, 9 akadémikust és 34 professzort soraiban tudó oktatói gárdája jelent garanciát. Ez a stabil természettudományos alap nyújt megfelelő hátteret a tanárképzéshez, valamint a mérnökszakjainak: a bio-, vegyész-, illetve villamosmérnök képzés számára – sorolja Kun Ferenc dékán. Hozzátéve, hogy a tanárképzésben egyre több hallgató választja a természettudomány-testnevelés szakpárok valamelyikét: a biológia, földrajz, és a matematika a legnépszerűbb, de egyre nagyobb az érdeklődés a nyelvszakok iránt is, melyeket a kéttannyelvű középiskola térnyerése miatt gyakran választanak valamelyik természettudományi tárggyal együtt.

A kar a régió szakemberigényének kielégítésére indította mérnökszakjait (biomérnök, vegyészmérnök, villamosmérnök), melyeknek a duális képzés bevezetésével tovább nőtt a népszerűségük. Utóbbi rendszerhez a kar saját modellt hozott létre: a hallgatók hétfőtől szerdáig az egyetemen vannak, csütörtökön és pénteken a mintegy húsz partnervállalat valamelyikénél, így az elméleti és gyakorlati munka folyamatosan kiegészíti egymást.

- A duális képzés a minőségi mérnökképzés leghatékonyabb módja, mivel a hallgatók gyakorlatorientált formában szerzik meg a tudást. A villamos-, vegyész, és biomérnöki mellett – a nagy iparági érdeklődés miatt – szeptembertől két természettudományi szakon: a geográfus MSc és a hidrobiológus MSc szakon is elérhető lesz a duális képzés. Az érdeklődők már a januárban induló felvételi eljárásban jelentkezhetnek ezekre az új képzésekre – hangsúlyozta Kun Ferenc. A dékán hozzátette: a cégek részéről is nagy az érdeklődés, mindkét szaknál több vállalati partner közül választhatnak majd a leendő hallgatók.

Az érdeklődő diákok további fontos részleteket és bővebb információt kaphatnak a Természettudományi és Technológiai Kar duális képzési információs napján január 31-én, szerdán 11 órától a Kémiai épületben.

De nem csak a duális képzésben részt vevő hallgatók számíthatnak biztos elhelyezkedésre, a kar széleskörű vállalati kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A cégek részt vettek a mérnöki képzések kialakításában, nyolc vállalatnál működik kihelyezett tanszék, gyakorlati lehetőséget, illetve szakdolgozati és diplomamunka-témákat biztosítanak, valamint rendszeres vendégei a kar szakmai napjainak, rendezvényeinek, melyeken állást, illetve ösztöndíj- és gyakornoki programokat kínálnak a hallgatóknak.

A magas színvonalú mérnökképzéshez megfelelő technológiai környezetre van szükség. A hallgatók a Kémiai épületben található félüzemben ipari körülmények között sajátíthatják el a technológiai tudnivalókat. Emellett több modern laboratórium segíti az oktatást: az elmúlt években fejlesztették a műszerparkot a dedikált mérnöki tanszékeken, illetve a kémiai laborok egy részét is felújították.

Sajtóiroda - TPL