Kiválóságok közössége

Megtartotta Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferenciáját a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma. Hét szekcióban hatvan előadás hangzott el pénteken a DAB Székházban, ahol új tanácstagokat is kineveztek.

A szakkollégium célja, hogy hallgatói az általuk választott témákban szaktanári segítséggel elmélyüljenek és felkészüljenek az eredményes tudományos kutatómunkára. A tavaszi tanácskozáson hét szekcióban (magyar nyelv- és irodalomtudományi, néprajztudományi, történettudományi, természettudományi, társadalomtudományi, neveléstudományi-pszichológia, angol irodalomtudományi és kultúratudományi) hatvan előadást tartottak.

Pintér Ákos, a Hatvani István Szakkollégium igazgatója köszöntőbeszédében párhuzamot vont az elit egyetemek és a szakkollégium között a közösség fontosságának szempontjából.

- A szakkollégiumunk kiválóságok gyűjtőhelye és közössége. Mindezt tények is alátámasztják, hiszen a Debreceni Egyetem által legutóbb odaítélt négy Pro Scientia Aranyérem közül hármat hatvanis hallgató kapott. A célunk a közösségépítés, büszke vagyok minden tagunkra, akiknek köszönhetően egyre magasabb minőséget képvisel tehetséggondozó műhelyünk, kritikus tömegként is megjelenünk – fogalmazott az igazgató.

Berecz Gábor, a Hatvani István Szakkollégium Hallgatói Önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy a számok azt mutatják, ezúttal is népszerű a konferencia.
- Intézményünk interdiszciplináris szerveződése és működése részint a konferencián manifesztálódik. Most is a tudományterületek termékeny összeérésének adunk terepet. Érdemes megmerítkezni a fiatal kutatók által prezentált tudásanyagban, nyitottnak lenni a szakmai vitára, a tudományos diskurzusra, hogy gazdagítsuk szellemünket más módszertanokkal, eltérő megközelítésekkel, új gondolatokkal – hívta fel a figyelmet a HÖK-elnök.


A megnyitó végén Pintér Ákos igazgató átadta a kinevezéseket a Hatvani István Szakkollégium hét új tanácstagjának: Bodzás Sándornak, a Műszaki Kar (MK) Gépészmérnöki Tanszék docensének, Bülgözdi Imolának, a Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézet adjunktusának, Czédli Herta Máriának, az MK Építőmérnöki Tanszék docensének, Fodor Péternek, a BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet docensének, Grigorszky Istvánnak, a TTK Biológiai és Ökológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárának, Molnár Adriennek, a BTK Pszichológiai Intézet tanársegédének és Tóth Máténak, a BTK Germanisztikai Intézet docensének.


Sajtóközpont - KSzD