A pilótaképzésről is tájékozódott a dél-ázsiai küldöttség

A Debreceni Egyetemen járt és a bangladesi hallgatók számának növelési lehetőségeiről egyeztetett a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének delegációja. A diplomaták a Műszaki Karra is ellátogattak.

Jelenleg 123 bangladesi hallgató tanul a Debreceni Egyetemen, legnagyobb számban a Műszaki, az Informatikai, a Természettudományi és Technológiai, illetve a Gyógyszerésztudományi Kar angol nyelvű képzésein, 9-en pedig doktori képzésben vesznek részt. 

- Az elmúlt tíz évben az USA, Kanada, Ausztrália és India mellett egyre több bangladesi fiatal választja Európát felsőoktatási tanulmányai színhelyéül, sokan érkeznek Szlovákiába, Szlovéniába és Magyarországra. Az igény viszont jóval nagyobb lenne a 170 millió lakosú országunkban, amit jól példáz, hogy a Stipendium Hungaricum program száz kvótájára is kétezren jelentkeztek – tájékoztatott Asad Alam Siam, a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének nagykövete. A diplomatát Pető Károly általános rektorhelyettes és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató fogadta pénteken az intézményben.

Asad Alam Siam nagykövet és Tanvir Ahmad Torophder kancellár a találkozón részletesen megismerte a Debreceni Egyetem egyedülállóan széles képzési kínálatát, kutatási, infrastrukturális és nemzetközi kapcsolatrendszerét, illetve a Főépületben tett séta alkalmával az intézmény történelmét is.

Az építész végzettségű nagykövet és munkatársa az egyetem Műszaki Karára is ellátogatott. Megbeszélést folytattak a kar vezetőivel, képzési és kutatási együttműködésekről egyeztettek, valamint az aktuális kutatási projektekről is átfogó képet kaptak az Ótemető utcai campus különböző laboratóriumaiban.

Asad Alam Siam és Tanvir Ahmad Torophder a Műszaki Kar hallgatóival is találkozott.

A programot az intézmény Repülőmérnöki Kihelyezett Tanszékén, a Pharma Flight-nál zárta a delegáció, ahol minden részletében megismerhették a Professional pilot képzés gyakorlati feltételrendszerét, többek között a Boeing és Airbus szimulátorokat.




Sajtóközpont – TH