Élményalapú könyvtár a Szolnok Campuson

Új könyvtári egységet nyitott a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) a DE Szolnok Campuson. A DEENK a megújult oktatási kínálathoz igazította az új könyvtári tér kínálatát és a helyiség kialakítását is.

Az újonnan megnyitott egységet kedd délelőtt adták át a DE Szolnok Campus főépületében. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott: a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár gyűjteménye, tudományos állománya az eddiginél szélesebb körben elérhetővé váljon a Szolnok Campuson, a Gazdaságtudományi Kar, valamint az Egészségtudományi Kar képzésein tanuló hallgatók számára könnyen hozzáférhető legyen az elsődleges tudásanyag.

- A könyvtár belépett a campus területére, ezáltal közelebb kerülhet a hallgatókhoz és az oktatókhoz, proaktív módon kapcsolódik az egyetemi oktatásba. Kilenc helyen, négy különböző városban működik a DEENK, mindenhol a karok kutatási területeihez igazítjuk az állományt, ebben az esetben is nélkülözhetetlen dokumentumok kapnak helyet az új térben. Olyan virtuális teret biztosítunk, amelyet az egyetemi polgárok bárhonnan elérhetnek. Élményalapú könyvtári tereket szeretnénk kialakítani, ahol tanórán kívüli tanulási és találkozási lehetőségeket kínálhatunk az egyetemistáknak – fogalmazott Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója.

Szabó Attila, a DE Szolnok Campus igazgatója kiemelte: nagy szükség van az ilyen jellegű fejlesztésekre, hiszen folyamatosan bővül a hallgatók köre, a tavalyi évhez képest majdnem megkétszereződött az egyetemisták létszáma Szolnokon.

- A campus szerves része az egyetemi oktatásnak, éppen ezért fontos volt ez a fejlesztés. Modern könyvtári térrel várjuk a hallgatókat, egy olyan közösségi helyiség működik mostantól itt, ahol tartalmasan tudják eltölteni az idejüket. Komoly szakmai tartalommal bíró dokumentumok beszerzése történt, a szükséges szakirodalmak hozzáférhetősége maximálisan kiszolgálja az oktatási igényeket – hangsúlyozta a campusigazgató.

Az ünnepi eseményen Petró Leonárd, a könyvtár közösségi kapcsolatokért felelős főigazgató-helyettese vezetésével hivatalos bejárást tartottak az új olvasói térben, majd kerekasztal-beszélgetést tartottak a könyvtárak stratégiai jövőjéről, a hallgatók és a könyvtárak közötti kapcsolatról és lehetőségekről, Illetve arról, hogy társadalmi szempontból milyen értékteremtő munkát végezhet a könyvtár, milyen szerepet játszik az innováció a könyvtári terek esetében.

Az eseményen részt vett a Szolnok Campuson elérhető két kar képviselője is. Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja szerint a könyvtár egyre inkább beteljesíti azt a küldetését, mely a hallgatók boldogulását, munkaerőpiacon való helytállását támogatja. Rákos Mónika, a Gazdaságtudományi Kar oktatási dékánhelyettese pedig arról beszélt, hogy nehéz a mai felgyorsult világban visszaterelni a fiatalokat a könyvtárba, a DEENK azonban alkalmazkodik a kor elvárásaihoz, folyamatosan alakítja ki a nagyobb vonzerőt jelentő közösségi tereket.

Sajtóközpont - BZ