Kettős DE-siker a varsói orvosi kongresszuson

Kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar egyik hallgatója a lengyel fővárosban a kutatásokat végző orvostanhallgatók nemzetközi kongresszusán. Székely Mihály, aki egy, daganatok leküzdésével foglalkozó debreceni kutatócsoport tagja, megnyerte saját szekcióját.

Milyen hatása van egy sejtmagi szabályozó fehérje mutációjának a daganatképződésre? Erről tartott előadást Székely Mihály, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar (DE ÁOK) negyedéves hallgatója a Varsói Nemzetközi Orvosi Kongresszus Alapkutatások és Preklinikai Tudományok Szekciójában. A tudományterületről összesen 17, a világ számos régiójából érkezett orvostanhallgató mutatta be eredményeit, melyek közül a szakértő zsűri a debreceni fiatal előadását találta a legjobbnak.    

Székely Mihály a hirek.unideb.hu-nak elmondta: alapkutatásait a Lontay Beáta, a DE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet docense által vezetett, hattagú munkacsoportban három éve folytatja. Reményeik szerint a szóban forgó fehérje mutációja hosszabb távon diagnosztikus markerként lehet hasznosítható.

   
A varsói kongresszuson az Alapkutatások és Preklinikai Tudományok Szekcióján kívül további 31 szekcióban hangzottak el előadások, melyek közül a legjobbnak ítélt tíz előadóját felkérték a szervezők, hogy a neves orvosprofesszorok részvételével tartott plenáris ülésen is ismertessék felfedezéseiket. Székely Mihályt ott különdíjjal ismerték el.  

- Hatalmas megtiszteltetésként éltem meg, hogy a világ különböző részeiből érkezett szakértő közönség előtt mutathattam be kutatásaink eredményeit. A különdíjat komoly elismerésnek tartom, mely jó ösztönző a munka folytatásához – fogalmazott.    

Székely Mihály a NeurotechEU szervezésében tavaly szeptemberben két hetet töltött a hollandiai Berg en Dal-ban, a Donders Cognition, Brain and Technology nyári egyetemen, ahol más európai országok diákjaival együtt kilenc kurzuson vett részt. Elsősorban az agy egyes részei közötti kapcsolatok modellezésével foglalkoztak. Mobiljáték-fejlesztői tapasztalatainak köszönhetően Székely Mihály és csapata sikerrel alkalmazott egy klasszikus videojátékon tesztelt, az emberi agy hippokampuszának működési elvét követő algoritmust. A projektet második helyezéssel jutalmazták.  

- Hollandiában ezen felül 21 előadást hallgattam meg és 9 oktatáson vettem részt. A második héten csoportban dolgozva oldottunk projekt feladatot, melynek eredményét az utolsó nap prezentáltuk. Ez az iskola nagyban segítette szakmai fejlődésem és hozzájárult kapcsolatrendszerem bővítéséhez – fejtette ki.  

 
Az orvostanhallgató a NeurotechEU Student Councilnak is aktív tagja. A diáktanács most elsősorban a NeurotechEU Stockholmban május 31-én és június 1-jén esedékes rendezvényére összpontosít, ahol a nemzetközi együttműködésben részt vevő egyetemekről érkező hallgatók 48 órán át közösen dolgoznak majd egy adott probléma megoldásán. Az egyelőre pontosan meg nem határozott téma a mentális egészséghez kötődik majd. A rendezvényen Székely Mihály mellett Gömöri Lídia, a DE ÁOK ötödéves orvostanhallgatója, a NeurotechEU Student Council vezetőségi tagja is ott lesz. Gömöri Lídia egyébként a közelmúltban kiválóan szerepelt az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, amelyről itt számoltunk be.
 

Sajtóközpont - OCs