A világ legnagyobb genomikai vállalatával, a kínai Bejing Genomics Institute-tal kötött a genetikai tudományok kutatását és fejlesztését szolgáló együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem.

Kína és Közép-Kelet Európa országainak egészség-, gyógyszer-, orvostechnológiai és gyógynövényiparának kutatás-fejlesztési és innovációs tudását, legújabb technológiáit, valamint oktatási együttműködéseit mutatták be a 3. Kína – 16 KKE Országok Egészségügyi Miniszteri Fórumhoz kapcsolódó az „Egészség Kapuja” című Kína, illetve 16 közép- és kelet-európai ország részvételével tartott egészséggazdasági konferenciáján és kiállításon június 20-án Budapesten.

A nemzetközi tanácskozáson együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a kínai Bejing Genomics Institute. A genetikai tudományok kutatását és fejlesztését szolgáló memorandumot az egyetem képviseletében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes írta alá, aki kiemelte: nagy elismerés, hogy a Debreceni Egyetemet választotta partnerének egy ilyen piacvezető cég, ez jelzi azt, hogy megbíznak az felsőoktatási intézmény szakembergárdájában.

- Az egyetem multidiszciplináris jellege révén a megállapodásban szereplő projekt nemcsak az orvostudomány, de például az agrár-, gyógyszerészet-, környezet- és természettudományok számára is hasznosnak ígérkezik. A most megkötött szándéknyilatkozat túlmutat a térség és az ország határain. Sikeres megvalósítása esetén a jövőben az egész makrorégióban pozitív eredményeket hozhat, növelve egyetemünk nemzetközi súlyát – hangsúlyozta Bartha Elek.

A megegyezés szerint a felek közös tudományos és innovációs kutatási javaslatok, K+F projektek létrehozásában, nemzeti és nemzetközi kutatási és innovációs projektek kidolgozásában, közös pályázati tevékenységben, szakemberek képzésében működnek együtt. A célkitűzések között szerepel egy szekvenáló központ létrehozása is. A helyi lakossági és diagnosztikai vizsgálatokat végző laborhoz a BGI adja a műszereket, míg az egyetem a humán erőforrást biztosítja.

- A BGI világszerte arra törekszik, hogy lokális szinten meghatározó szereplőkkel dolgozzon együtt. Olyan nagy potenciállal és kiváló ipari kapcsolatokkal rendelkező partnereket keresünk, mint a Debreceni Egyetem. Ez a megállapodás mindkét fél számára kedvező szinergiákat hoz létre, hiszen az egyetem a legkorszerűbb technológiát használhatja az oktatásban és gyógyításban, a cég pedig újabb kutatásokban vehet részt – fejtette ki Li Ning, a BGI fejlesztési vezetője.

Az 1999-ben alapított BGI a világ legnagyobb genomikai vállalata, amely a következő generációs szekvenálási szolgáltatások széles skáláját nyújtja, és széleskörű genetikai teszteket kínál az egészségügyi intézmények, kutatóintézetek és más állami és magánpartnerek számára.


A kínai cégóriás küldetése, hogy genomikai szakértelmét az élettudományok kutatásának előmozdítása és az emberek egészségének javítása érdekében hasznosítsa, a prenatális szűrés, a rákszűrés, a ritka betegségek vizsgálata, valamint a precíziós orvostudományi kutatások területén.

A BGI jelenleg több mint 100 országban és régióban tevékenykedik, mintegy 3000 egészségügyi intézményt, valamint 300 kórházat működtet.

Sajtóiroda - TPL