Lányok Napja az egyetemen

A mérnöki és technológiai pálya előnyeit mutatták be csütörtökön a Debreceni Egyetem Informatikai, valamint a Műszaki Karain. Olyan továbbtanulási lehetőségekre hívták fel a lányok figyelmét, amelyek a köztudatban kevésbé elterjedtek a nők között.

- Nagyon ritka, hogy egyszerre ennyi fiatal lány követi figyelemmel az Informatikai Kar oktatóit, ugyanakkor a mai nap éppen erről szól. Az a cél, hogy megismerjék, megkedveljék az informatika világát. A Facebook-generáció lassan már a nagymamák generációja, Önök már a Snapchat-en nőttek fel, s bizonyos, hogy az egész életüket átszövi majd az informatika. Ez azt jelenti, hogy nemcsak könnyebben boldogulhatnak, de nagyon jó karrierlehetőség áll Önök előtt, amennyiben az informatikus pályát választják – fogalmazott a rendezvény megnyitóján Mihálydeák Tamás dékán.

Az Informatikai Karon április 27-én öt helyszínen ismerhette meg az informatikai különböző területeit a résztevő mintegy 40 általános, illetve középiskolás lány. Ez volt az ötödik alkalom, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez.

- Az a célunk, hogy minden lány megtalálja az érdeklődési körének megfelelő területet. A grafikai képfeldolgozástól a webdizájnon át a programozásig számos ága van az informatikának, s ezeket a gyakorlatban is megmutatjuk – tájékoztatott Bujdosó Gyöngyi adjunktus.


Az idei évben minden korábbinál több programmal készültek a szervezők. Szó volt többek között a 3D modellezésről, a kriptográfiáról, a számítógépes játékok készítéséről, a digitális írástudásról, a webfejlesztés rejtelmeiről, a virtuális valóságról, valamint kipróbálhatták, hogy miként lehet kutyát etetni és kígyót szelídíteni a számítógép segítségével.

Lányok Napja a Műszaki Karon

A lányok között is sokan vannak olyanok, akiket már kisgyermekként sem a Barbie, hanem – mondjuk – inkább a Lego érdekelt. Nem kell feltétlenül „fiús” pályát választani, de ahhoz, hogy valami mellett ne akarjon dönteni egy leendő egyetemista, tudnia kell, hogy mi az, amit elutasít.

Nem véletlen tehát, hogy a Műszaki Kar idén is csatlakozott a Lányok Napja kezdeményezéshez, amelynek keretében a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszéken, Építőmérnök Tanszéken, valamint a Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszéken oktató és kutató nők, valamint hallgatók engedtek betekintést mindennapjaikba, és meséltek arról, hogyan is kerültek kapcsolatba a mechatronikával és milyen eredményeket értek el.

- Számunkra fontos, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok közvetlen tapasztalatot szerezhessenek a ma még kevéssé nőiesnek tartott műszaki területeken. Jelenleg 2192 hallgatója van a Műszaki Karnak, közülük 468 lány. Ez mindössze a létszám alig több mint 21 százaléka. Ahhoz, hogy ezt az arányt növelni tudjuk, és a lányok merjenek életpályát, karriert tervezni műszaki területen, segítséget jelenthet a Lányok Napja – mondta az unideb.hu portálnak Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja.

A programok során a látogatók olyan érdekes kérdésekre kaphattak választ, hogy milyen is a robotok világa, vagy hogyan működik a 3D nyomtatás. De ki lehetett próbálni – többek között – a forrasztást is, emellett bemutatót tartottak az intelligens épületekről és a drónokról.

További képek a Műszaki Kar rendezvényéről a fotóalbumban.

Sajtóiroda - TPL, BZs