Kuratóriumi elnöki vizit a Klinikai Tanácson

A Debreceni Egyetem működése és gazdálkodása stabil – hangsúlyozta Kossa György a Klinikai Tanács pénteki ülésén. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, hogy a stabilitás fenntartása és a fejlődés érdekében fontos, hogy a hallgatók versenyképes diplomát kapjanak, és javuljon az intézmény nemzetközi elismertsége, megítélése.

- A modellváltás révén csökkent az állam befolyása az egyetemi működésre, megnyílt az oktatási piac és rendkívül fontossá vált, hogy a Debreceni Egyetem nemzetközi szinten is egyre elismertebbé váljon. Ehhez elengedhetetlen, hogy a hallgatóknak minőségi képzést, versenyképes diplomát, színvonalas szolgáltatásokat és infrastruktúrát biztosítsunk – emelte ki köszöntőjében Kossa György.

A kuratóriumi elnök hozzátette: az egyetem minőségi mutatóit, elismertségét, megítélését hazai és nemzetközi szinten is javíthatják a publikációk, az intézmény ezért anyagilag is támogatja a tudományos cikkek megjelentetését. Emellett a megfelelő minősítések megszerzését is segítik, hiszen az egyetem nemzetközi megítélését az is növeli, ha egyre több minősített oktató dolgozik az intézményben.
 
Kossa György hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem húzóágazata az orvosi terület. Az intézmény vezetése minden lehetséges forrást megad a fejlődéshez az ellátásban, az oktatásban és a tudományban is.

- Fontos, hogy az egyetem élen járjon az egészségügyi innovációban, a kutatásokban.  A tudományos munka minősíti az intézményt. Emellett a kutatások jelentős együttműködésre adnak lehetőséget az egészségipari cégekkel. Ez pedig növelheti az egyetem bevételét. A cégekkel közös munkához azonban szemléletváltásra van szükség – mondta a kuratóriumi elnök. 

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke beszámolójában összefoglalta az elmúlt hónapok integrációs folyamatának eredményeit, a Belgyógyászati Klinika és a Belgyógyászati Osztály összevonását, a Gasztroenterológia Klinika és a Reumatológiai Klinika megalapítását, illetve az Onkológiai Klinika és az Onkológiai, Onkoterápiás és Rehabilitációs Osztály integrációját. A professzor hozzátette, hogy folyamatban van a Neurológiai Klinika, a Sebészeti Klinika integrációja és a Betegirányító Központ létrehozása. Emellett tervezik az Urológiai Klinika integrációját,  Urológiai- és Andrológiai Meddőségi Központ, Nőgyógyászati Meddőségi Központ létrehozását.  Az elnök a beruházásokról szólva elmondta, hogy a közeljövőben adják át a mintegy 650 millió forintból felújított Gyermek- és Ifjúságpszichiátria, Addiktológia és Mentálhigiénés központot. Itt működik majd a Klinikai Szakpszichológiai Központ is. Emellett megújul a Gyermekgyógyászati Klinika IV. pavilonja is.

-    Minden szakterületet igyekszünk fejleszteni, hogy folyamosan biztosított legyen a biztonságos betegellátást. Emellett az innovációra is nagy hangsúlyt fektetünk.  Tervezzük a sugárterápiás eszközpark további fejlesztését, illetve hibrid műtő kialakítását a Kardiológiai Klinikán, MR beszerzést, gyermeksürgősségi központ kialakítását, és folyamatosan zajlanak a tárgyalások a robotsebészettel kapcsolatban is – sorolta Szabó Zoltán.

Az elnök hangsúlyozta: a fejlesztések mellett a következő időszak kiemelt feladata a várólisták csökkentése. Szabó Zoltán ismertette azt is, hogy a Klinikai Központban folyamatosan zajlik az oltási tevékenység, az oltópontokon eddig több mint 483 ezer koronavírus elleni vakcinát adtak be.  Az elnök hozzátette eredményesen működik a Poszt-COVID szakambulancia hálózat is, ahol jelenleg mintegy 2500 beteget gondoznak. 

Sajtóközpont - CzA