Kiválósági minősítést kapott a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika

A Strukturális Szívbeavatkozások Kiválósági Központja (Centre of Excellence in Structural Heart Interventions) minősítést érdemelte ki a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika. A kitüntető címmel az egyesült államokbeli székhelyű ABBOTT orvosi műszergyárgyártó vállalat az intézmény katéteres szívbillentyűműtétek terén végzett kiemelkedő munkáját ismerte el. Az erről szóló oklevelet hétfőn vette át Csanádi Zoltán professzor, a klinika igazgatója.

A szívbillentyűk betegségei a kor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkeznek. A legtöbbször aortabillentyű-szűkület vagy -elégtelenség alakul ki, de a kéthegyű (mitrális) billentyű hibái is sokszor előfordulnak. A billentyűbetegségek egyetlen megoldási lehetősége hosszú ideig a szívműtét volt, amikor a mellkas felnyitásával oldották meg a problémát. Magyarországon 6-7 éve van lehetőség az aortabillenytű katéteres cseréjére, az utóbbi 4 évben pedig már a mitrális billentyű katéteres plasztikája, ez évtől teljes billentyű beültetése is lehetővé vált. A mitrális beavatkozásokat legnagyobb számban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján végzik. Ezt a munkát ismerték el a kitüntető címmel. 

- A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika kimagasló szakmai munkájának elismerése ez a minősítés. A kitüntető cím egyben további fejlődési lehetőséget vetít előre, amely a klinikát az európai élvonalba emelheti. A Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése továbbra is támogatja a klinika tevékenységét, ezért a jövőben egy úgynevezett hibrid műtőt szeretnénk kialakítani, amely biztosítja a katéteres és műtéti beavatkozások legmodernebb kubaturális hátterét- mondta Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke a kitüntetés átadása kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatón. 

A Strukturális Szívbeavatkozások Kiválósági Központja kitüntető címet az ABBOTT, a katéteres szívbeavatkozásoknál használt csúcstechnológiás eszközöket gyártó cég adományozta a klinikának. Az oklevelet a vállalat orvostechnológiai üzletágának magyarországi képviselete, az UniCorp Biotech Kft. cégvezetője adta át Csanádi Zoltán professzornak, a klinika igazgatójának.

- A klinika az elmúlt 4 -5 évben kimagasló eredményeket ért el nem csak a beültetett eszközök számában, hanem az elvégzett beavatkozások minőségében is. A kitüntető cím legfontosabb eredménye az lesz, hogy a cég által gyártott legújabb eszközök legelőször a kiválóság központokba kerülnek, így a magyar betegek az elsők között jutnak hozzá a legmodernebb technológiához - tájékoztatott Horváth László, az UniCorp Biotech Kft. cégvezetője.

A beavatkozásokat egy orvosi team végzi, amelyben a kardiológusok és a szívsebészek szoros együttműködésben dolgoznak.

- Különböző szempontok alapján (például életkor és társbetegségek) már arról is közösen határozunk, hogy milyen típusú műtétet végezzünk az adott betegnél. Amennyiben a katéteres beavatkozás mellett döntünk, azt is együtt végezzük a szívsebészekkel, de nagyon fontos tagjai a team-nek az aneszteziológusok, illetve a képalkotó specialisták is - emelte ki Csanádi Zoltán, a DE KK Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

A katéteres billentyűműtéteteket elsősorban azoknál a betegeknél alkalmazzák, akiknél jelentős kockázattal járna egy hagyományos, nyitott műtét.

- Ez egy új perspektíva a magas kockázatú betegek kezelésében - hangsúlyozta Szerafin Tamás egyetemi docens. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szívsebészeti szakmai igazgatója hozzátette: az új technológia segítségével olyan betegeket is gyógyíthatnak, akiket korábban a hagyományos sebészi úton nem lehetett megoperálni. 

Jenei Csaba egyetemi tanársegéd pedig arról beszélt, hogy a 3D-ultrahangnak kitüntetett szerepe van a vizsgálatnál és a beavatkozás vezetésében. Enélkül megvalósíthatatlan lenne az a típusú, rendkívül részletes kivizsgálás és betegelőkészítés, amit ez a beavatkozás igényel.

Sajtóközpont - CzA