Három év kényszerszünet után újra megrendezte a Debreceni Egyetem Klinikai Központ a Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferenciát. A pénteki szakmai napon a prevenció, a diagnosztika és a rehabilitáció újdonságait mutatták be, továbbá átadták az egykori kiváló debreceni ápolónőről elnevezett életműdíjat is.

- Juhász Zsuzsa hitvallása, szakmai alázata, szellemisége és tanításai napjainkban is meghatározó jelentőségűek. Ezt bizonyítja az egészségügyben dolgozók pandémiás időszakban mutatott példaértékű helytállása. Az egészségügyi ellátórendszert soha nem látott kihívások elé állító világjárvány eredményes leküzdése a szakdolgozók kiemelkedő szakmai és emberi helytállása nélkül nem sikerült volna – mondta a konferencia megnyitóján Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

Szabó Zoltán ünnepi beszédében kiemelte: a járványügyi veszélyhelyzet idején is tovább folytatódott az intézmény fejlődését támogató integráció és a betegellátó rendszer fejlesztése.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában mintegy 4000 egészségügyi szakdolgozó vesz részt az ápolási munkában. Az egész napos szakmai tanácskozás továbbképzési lehetőséget nyújtott számukra, valamint alkalmat teremtett egymás szakterületeinek megismerésére, az új eljárások ismertetésére.

- Az idei konferencián csaknem 300 szakdolgozó vett részt, 4 szekcióban 28 előadás hangzott el, amelyek az egészségügy teljes ápolási szegmensét lefedték, a prevenciótól a diagnosztikán és a terápián keresztül a rehabilitációig. Szó volt egyebek mellett a sugárterápia újdonságairól, a legfrissebb elérhető kardiológiai és onkológiai terápiás lehetőségekről. Kiemelt témák voltak továbbá a pandémia aktuális betegellátási, valamint rehabilitációs feladatai – tette hozzá Gál Mária, a Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói igazgatója.

A szakmai találkozón a hagyományoknak megfelelően átadták a Juhász Zsuzsa emlékdíjat. A debreceni klinikai betegápolás emblematikus alakjáról elnevezett elismerést idén a DE KK Szemklinika klinikai vezető ápolója kapta kimagasló szakmai teljesítményéért, magas szintű ápolói, betegellátó tevékenységéért, valamint a Debreceni Egyetem Klinikai Központ hírnevének öregbítéséért.

Nagyné Szőke Erzsébet 1979-től idei nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Szemklinikán. 1983-ban felnőtt szakápolói, 1989-ben aneszteziológiai szakasszisztensi, 1996-ban diplomás ápolói, 1998-ban egészségügyi menedzseri, majd 2003-ban humán szervezői képesítést szerzett. Dolgozott ápolóként, aneszteziológiai szakasszisztensként, majd 1994-től klinikai vezető ápolóként.


Vezető ápolói feladatai mellett segítette a Szemklinika mindenkori igazgatóinak munkáját és az intézmény gördülékeny működését. Az elmúlt több mint 4 évtizedben részt vállalt az ápolók, asszisztensek, egészségügyi gyakorlatvezetők nappali és levelező képzésében, az elsőéves orvostanhallgatók angol nyelvű ápolástan oktatásában is.

Sajtóközpont - ÉE