Nemzetközi érdeklődés az új urológiai eljárás iránt

Már több mint háromszáz bipoláris prosztataeltávolítást végeztek a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján, ahol Magyarországon elsőként alkalmazták ezt a módszert. Ma is sok hazai és külföldi szakember tanulja itt az eljárást. Legutóbb például a Honvédkórházból és Szerbiából érkeztek urológusok, hogy megfigyelőként részt vegyenek a műtéteken.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás előfordulása az életkor előrehaladtával nő, az 50 év feletti férfiaknál igen gyakori. Műtétre teljes vizeletelakadás vagy gyógyszeres kezelés ellenére is fennálló vizelési panaszok esetén van szükség.

A nyílt műtétekhez képest a bipoláris prosztataenukleáció (TUEB) a beteg számára biztonságos, kevesebb a vérzés és kisebb a műtét utáni fájdalom. További előnye a rövidebb kórházi tartózkodás és a gyorsabb felépülési idő.

Jóindalatú prosztatamegnagyobbodás esetén eddig is végeztünk alsó húgyúti endoszkópos műtéteket, egy bizonyos prosztataméret (80 gramm) fölött viszont csak nyílt operációra volt lehetőség. Az úgynevezett bipoláris prosztataenukleáció (TUEB) azonban lehetőséget ad a nagyobb méretű prosztatamegnagyobbodás húgycsövön keresztüli eltávolítására is. A műtéti technikát egy lipcsei tanulmányúton sajátítottam el, ezt követően 2017-ben Magyarországon elsőként alkalmaztam az Urológiai Klinikán, ahol azóta több mint 300 ilyen beavatkozást végeztünk – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kiss Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika szakorvosa.  

A műtét során a húgycsövön keresztül vezetik be a speciálisan erre a célra kialakított eszközt, amellyel megnyitják a prosztata tokja és a megnagyobbodott állomány közötti réteget.

- Folyamatosan ebben a rétegben haladva kifejtjük a megnagyobbodott prosztatát. A prosztatalebenyeket a hólyagba lökjük be, majd ott egy morcellátornak nevezett eszközzel ledaráljuk és kiszívjuk ezt a jóindulatú szövetet. A legnagyobb prosztataadenoma, amelyet így eltávolítottunk, 200 gramm volt – ismertette Kiss Zoltán.

A megnagyobbodott szövet kifejtésekor különösen vigyáznak a húgycsőzáróizomra, hogy a műtét után ne alakuljon ki vizeletcsepegés a betegnél. Az eljárás előnye, hogy a speciális eszközzel a vérzéseket is nagyon precízen, pontosan lehet ellátni operáció közben.

- Az eljárás ugyanolyan eredményes, mint a nyílt operáció, de sokkal kisebb a szövődmény kialakulásának esélye, illetve kevesebb ideig kell viselni a hólyagkatétert, ezáltal a kórházi tartózkodási idő is rövidebb - hangsúlyozta a szakorvos.

Az Urológiai Klinikán Kiss Zoltán és az intézmény igazgatója, Flaskó Tibor végzi ezt az eljárást, amely iránt jelentős a nemzetközi szakmai érdeklődés. Legutóbb például a belgrádi University Clinical Centre of Serbia és a Honvédkórház urológusai voltak jelen megfigyelőként a klinikán végzett bipoláris prosztataeltávolító műtéteken, hogy megismerhessék az intézményben már rutinszerűen alkalmazott eljárást.

Kiss Zoltán külföldön is rendszeresen tart bemutató műtéteket, és az eljárást a hazai urológusok között is igyekeznek népszerűsíteni, többek között a jövő évi Debreceni Endourológiai Napokon, ahol a tervek szerint több hazai és külföldi szaktekintély által végzett műtétet láthatnak a résztvevők élő közvetítésben.   

Sajtóközpont - CzA