A megbetegedések mélyebb okairól, a hagyományos fitoterápiáról és a gyógyítás holisztikusabb megközelítéséről tart bevezető kurzust a Debreceni Egyetem Ájurvéda Tanszékének vendégprofesszora.

Az „élet tudományának” is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer alapjaiba az országban elsőként nyerhetnek betekintést februártól a Debreceni Egyetem hallgatói. A több mint ötezer éves múlttal rendelkező medicináról Asmita Wele tart bevezető kurzust gyógyszerész-, orvostan-, fogorvostan-hallgatóknak.
A hazánkban egyedülálló, angol nyelvű, szabadon választható tantárgyként induló képzés során a diákok az ájurvéda olyan alapelveit sajátíthatják el, melyek fontos kiegészítésként szolgálhatnak a modern orvostudományhoz.

- Az ájurvéda egy ősi, teljeskörű orvosi rendszer, amely a nyugati orvoslási elvekhez képest más megközelítésben viszonyul az egészséghez és a betegségekhez. Megismerésével a leendő orvosok holisztikusabb orvosi szemlélettel kezelhetik a beteget – fogalmaz Asmita Wele.

A közép-indiai, pune-i Bharati Egyetem professzora a legnagyobb különbséget abban látja az indiai és a modern orvoslás között, hogy míg a nyugati orvostudomány javarészt a betegségekkel foglalkozok, addig az ájurvéda bár kezeli a betegségeket, de a fő hangsúlyt az egészség megőrzésére és fenntartására helyezi.

A szakember kiemelte: a modern orvostudomány kiváló megoldást nyújt a fertőző betegségek esetén, életmentő beavatkozásoknál, traumák során és a sebészetben, ahol az ájurvéda kevésbé hatékony. A modern orvoslás ellenben sokszor tanácstalan az olyan nem fertőző, krónikus betegségek esetében, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek gyógyításában viszont az ájurvéda jeleskedik. Módszereivel eredményesen kezelhető számos autoimmun zavar, olyan bőrproblémák, mint az ekcéma, neurológiai panaszok – így a depresszió, Alzheimer- és Parkinson-kór – vagy az anyagcsere folyamatokkal összefüggő rendellenességek, mint például a hazánkban népbetegségnek számító IBS (Irritábilis Bél Szindróma).

A professzor reményei szerint a kurzus résztvevői felismerik majd a kiváló nyugati módszerek mellett az ájurvéda létjogosultságát is.
- Hiszek abban, hogy a jövő gyógyászata az integratív gyógyászat, ahol a beteg áll a gyógyítás középpontjában, és nem a gyógyszer. Az ájurvéda és a modern orvostudomány közötti szakadék áthidalásával óriási lehetőségek nyílnak meg, és ezt a küldetést Európában elsőként a Debreceni Egyetem karolta fel – hangsúlyozza a szakember.

A diákoknak lehetőségük lesz arra, hogy megismerjék a saját dósákon alapuló testi-lelki felépítésüket (prakriti) és kiterjesszék ezt a tudást rokonaik, barátaik megfigyelésére is.A kurzus során számos gyógynövény és a konyháinkban gyakran használt fűszer egészségserkentő szerepét sajátíthatják el a hallgatók. Megtanulhatnak néhány egyszerű, otthon is elkészíthető gyógymódot, melyek megfázásra, köhögésre és különböző emésztési problémákra nyújtanak megoldást. A diákok betekintést nyerhetnek számos gyógyszeres és nem gyógyszer-specifikus ájurvédikus kezelésbe: megismerhetik például a pancsakarmát, ami egy különleges tisztító eljárást, valamint holisztikus képet kapnak az ájurvédikus terápiák rendszeréről.


Asmita Wele reméli, hogy a kurzus végére a hallgatók fogékonnyá válnak az ájurvéda tudományos megközelítésére is. Ez a terület még viszonylag kiaknázatlan, így a tanszékvezető bízik benne, hogy a képzés minél több diákot az ájurvéda irányába fog terelni, és Magyarországról indulhatnak útra az ájurvéda kutatások tudományos eredményei.

Az india professzor több mint 25 éve gyógyít, oktat, és maga is több kutatáson dolgozik. Főbb kutatási területei az asztma, a depresszió, a neuropszichológiai zavarok, a cukorbetegség, a policisztás petefészek betegség (PCOD) és a daganatos megbetegedések. Az oktatás mellett bekapcsolódik az egyetem kutatásaiban és az Európai Ájurvéda Tudományos Intézet beindításán dolgozik majd, hogy a hagyományos indiai orvoslás európai tudományos központja Debrecenben jöjjön létre. Célja, hogy az ájurvédikus gyógyítást az orvosok akár már 2017 szeptemberétől egy kétéves továbbképzésben tanulhassák, és mint szakorvosok, engedélyezett keretek között építhessék be orvosi gyakorlatukba.

Az "Introduction to Ayurveda and Integrative Practice of Clinical Medicine" címmel induló angol nyelvű, szabadon választható kurzus első előadás a II. szemeszter - február 13-val kezdődő szorgalmi időszakának - első hetében lesz. A gyógyszerész, orvostan- és fogorvostan-hallgatók február 13-tól regisztrálhatnak a tantárgyra a Neptun tanulmányi rendszerben.
További információ e-mailben kérhető, az ayurveda.dept@unideb.hu címen.

Sajtóiroda-MM