Természettudósok és mérnökök lettek

Százötvenhat végzős vette át oklevelét a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának pénteki diplomaosztóján. A végzősök nevében Senánszky Petra többszörös világbajnok uszonyosúszó mondott beszédet.

Biológusokat, biomérnököket, fizikusokat, földtudományi kutatókat, geográfusokat, környezetkutatókat, matematikusokat, vegyészeket, vegyészmérnököket és villamosmérnököket avattak péntek délután a Debreceni Egyetem Díszudvarán.

- A Debreceni Egyetemre jellemző a hosszú távú stratégiai gondolkodás. Ez követhető nyomon a Természettudományi és Technológiai Kar munkájában is. Nem egy generációra tervezünk, azt szeretnénk, hogy a szülők ajánlják karunkat a gyermekeiknek, ők pedig magukat büszkén kihúzva mondják később azt, hogy igen, én a Debreceni Egyetemen, a Természettudományi és Technológiai Karon szereztem a diplomámat – fogalmazott Pintér Ákos.

A dékán felidézte az elmúlt években a kar életében bekövetkezett változásokat a mérnökképzések bevezetésétől az osztatlan tanárképzés újraindulásáig, de hozzátette: bármennyire is változik a világ, a TTK mindig is a "Tudás és a Tehetség Kara" lesz.

A Természettudományi és Technológiai Karon a 2016/2017-os tanév 1. félévében nappali tagozaton BSc képzésben 143, levelező tagozaton, BSc képzésben 13 hallgató szerzett oklevelet.

A végzősök nevében Senánszky Petra frissen végzett biológus mondott beszédet. A többszörös világbajnok uszonyosúszó köszönetet mondott a tanároknak odaadó munkájukért, bátorításukért és a sok energiáért, amellyel tanulmányaikat irányították, a szülőknek pedig bizalmukért, és feltétel nélküli támogatásukért.

- Kedves Diáktársaim! Őszintén kívánom nektek – bárhogy is folytatódjon az életetek –, legyetek mindig bátrak, ne féljetek a kudarctól, hiszen semmi sem jön könnyen, amit érdemes megünnepelni – fogalmazott Senánszky Petra.

A debreceni sporttehetség három évvel ezelőtt azért választotta a Debreceni Egyetemet, mert a családja és nem utolsó sorban a sport, az uszonyosúszás is ide kötötték. A biológia szak már középiskolás kora óta céljai között szerepelt, s mint mondta, mindig is szeretett volna átfogó tudást szerezni erről a tudományterületről.

- A diplomám megszerzése után a következő nagy kihívást a júliusban megrendezendő világjátékok jelentik. Nagy lépés számomra ez a verseny, hisz először indulok egyéni számban, ami rendkívül motivál. Szeretnék két aranyérmet is bezsebelni, és büszkén hallgatni a dobogón a magyar himnuszt” – fejtette ki a világbajnok uszonyosúszó. 

Hallgatói évei alatt a sport és az egyetem elvárásainak is sikerült megfelelnie, amiben a sportbarát Debreceni Egyetem igazi partnerként segítette végig.

- A Debreceni Egyetemet egy abszolút sportos egyetemnek tartom. Mentorprogrammal és sportösztöndíj formájában is támogattak a tanulmányaim során – tette hozzá Senánszky Petra, akinek hosszú távú céljai között szerepel a szakfordító tolmács képzés, de jelenleg a sportsikerekre koncentrál.


Az ünnepség végén a kar kiemelkedő hallgatóinak és oktatóinak munkáját kitüntetéssel ismerték el.

Sajtóiroda - TPL / DEHDK PR-és Sajtóiroda - HO