Mongol kutatók a DE TTK-n

Evolúciós genetikai kutatásokat végez két mongol biológus a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán az MTA mobilitási pályázatának jóvoltából. A közös magyar-mongol kutatómunka keretében debreceni szakemberek is jártak Mongóliában tanulmányúton, kökörcsineket és kerecsensólymokat vizsgáltak, valamint bioinformatikai oktatást tartottak ulánbátori kollégáiknak.

A Belső-Ázsiából, Ulánbátorból, a Mongol Tudományos Akadémia (MgTA) Biológiai Intézetéből érkezett biológusok a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Növénytani Tanszékén működő kutatócsoportban, magyar kollégáikkal együttműködve végeznek evolúciós genetikai kutatásokat. Tserendulam Batsukh és Sod-Erdene Bayambadash a Magyarországon is honos kistermetű énekesmadarakat, az erdei pityereket vizsgálja itt tartózkodása alatt.

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat - Debreceni Egyetem Természetvédelmi Biológiai Kutatócsoport munkatársa, Sramkó Gábor a közös munka kapcsán elmondta: a DE TTK kutatói is végeztek a nyáron evolúciós kutatásokat Nyugat-Mongóliában.

- DNS-mintákat gyűjtöttünk egyrészt a boglárkafélékhez tartozó látványos tavaszi virágokból, ottani kökörcsinekből, illetve az Altaj-hegységben élő kerecsensólyom tollaiból. A minták a kökörcsinek evolúciós történetének megértését teszik lehetővé, másrészt a fekete kerecsensólyom eredetének feltárását segítik. A keleti kerecsensólyom ritka fekete alakja, az altáji sólyom a magyar legendák turulmadara – magyarázta Sramkó Gábor.

A debreceni kutatók ezen kívül bioinformatikai oktatást is tartottak Mongóliában az ulánbátori kollégáiknak. Az MgTA Biológiai Intézet munkatársai megismerhették, hogy a DE TTK-n milyen módszerekkel és megközelítéssel állítják össze eukarióta élőlények genomját, azaz teljes örökítőanyagát. A folyamat ott még újdonságnak számít, míg Debrecenben már számos élőlény teljes genomját összerakták.

Az MTA mobilitási pályázatának jóvoltából folyó közös magyar-mongol kutatómunka a tervek szerint 2023 végén zárul.


Sajtóiroda – OCs