Magyar vacsora, nemzetközi vendégség

Két év szünet után köszönthette újra az Erasmus-cserediákokat a Debreceni Egyetem. A Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottsága, a Nemzetközi Iroda és az Erasmus Student Network Debrecen a Főépület Aulájában fogadta a mobilitási programban részt vevő fiatalokat.

A Debreceni Egyetemen a 2022/23-as tanévet csaknem 150 Erasmus-programban részt vevő hallgató kezdte meg. A DE Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága, a Nemzetközi Iroda és az Erasmus Student Network Debrecen Welcome Dinner keretében szerette volna bemutatni a világ minden tájáról érkezett diákoknak a magyar kultúrát és gasztronómiát.

- Fokozatosan visszaáll a mobilitási programban részt vevő hallgatók száma a járványhelyzetet megelőző szintre. Idén 20 országból, például Japánból, Dél- Koreából, Mexikóból és Kazahsztánból is érkeztek cserediákok a DE-re az Erasmus-program és bilaterális megállapodások keretében. Legtöbben most is a spanyol, a francia, az olasz, a portugál és a török fiatalok vannak, akik között nagyon népszerű a program, aktívak az Erasmus-ban. A Debreceni Egyetem több mint hétezer fős nemzetközi hallgatói közössége vonzó a külföldi diákok számára, az intézmény pedig több évtizedes partnerkapcsolatokkal rendelkezik Európa, Amerika és Ázsia egyetemeivel – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Jánosy Orsolya, a Nemzetközi Iroda vezetője.

A mobilitási programokat koordináló iroda vezetője kiemelte: már elérhetők a hallgatók számára a  2022/2023. második félévére kiírt részképzéses mobilitási lehetőségek. A Nemzetközi Iroda várja a pályázatokat, melyek benyújtásának határideje szeptember 30., míg a szakmai gyakorlati lehetőségek továbbra is folyamatosan pályázhatók.


A hagyományos köszöntő vacsorán a magyar konyha tradicionális ételeivel ismerkedhettek meg a külföldi hallgatók. Hatalmas sikert aratott a diákok körében a töltött káposzta és a rétes is. Az estet táncház zárta.

Az Erasmus-os hallgatókra sokszínű program vár az őszi szemeszterben, a rendszeres helyi közösségi események mellett Budapestre és Egerbe is ellátogatnak. 

Sajtóközpont - ÉE