Kukatündér és Szelektivity

Legyél válogatós! címmel rendezett workshopot pénteken a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája Hajdúböszörményben. Mintegy 70 pedagógus cserélt tapasztalatot az egyre aktuálisabb hulladékgazdálkodás fontosságáról, lehetőségeiről a családokban és az óvodában.

Az egész napos rendezvényre 12 település 24 intézményéből érkeztek óvodapedagógusok, és környezetvédelmi szakemberek. A találkozó célja a Zöld Óvodák hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálása volt.

A szakmai programot a Földművelődésügyi Minisztérium által Herman Ottó Innovátor-Díjjal kitüntetett Hankó Gergely természetvédelmi mérnök, Greenius hulladékgazdálkodási szakértő előadása nyitotta. Kiemelte, mennyire fontos a civil szervezetek, pedagógusok szemléletformálása országszerte. Ismertette a körforgásos gazdaság lényegét, a hulladékpiramist, és felhívta a fegyelmet tudatos vásárlók 12 pontját, amely a megelőzés egyik alappillére.

Majd a Hajdúböszörményi Zöld Kör munkatársai mutatták be szemléletformáló tevékenységüket. Guba Attila környezeti nevelő arról számolt be, milyen módon segítik a megye óvodáiban a gyermekek, óvodapedagógusok, szülők szemléletformálását. A gyermeki sajátosság figyelembe vételével, beszélgetés, játékok közben tisztázzák az alapfogalmakat, irányítják a gyermekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A „Kukatündér” és „Szelektivity” társasjáték nagy népszerűségnek örvend a kihelyezett foglalkozásaikon. Bartha Viktória a Zöld Kör saját társasjátékát mutatta be a résztvevőknek, erről kapta a címét a workshop is.  A Legyél válogatós társasjáték érdekes, izgalmas, játékos formában nyújt ismereteket gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Az eseményre az egyetemi gyakorlóóvodába járó gyerek és családjaik egy különleges, saját készítésű újrahasznosított tárgyakat felvonultató kiállítással készültek. A Hulladékból kiállításon látható alkotásokat Dúzs László mutatta be, mellyel a szelektív gyűjtés praktikus és hasznos részleteire hívta fel a figyelmet. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában megvalósuló környezettudatos tevékenységek közül Bácsi Imréné mester óvodapedagógus tárt a vendégek elé egy kis ízelítőt, az intézményben hagyományosan megtartott Erdei Óvoda jelentőségéről. A prezentációjában megjelenő gyermeki vélemények magukért beszéltek.

A Zöld Óvoda Találkozó zárásaként a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. Hulladékkezelő telepére látogattak ki a résztvevők. A vendégeket Sántha Krisztián vezető kalauzolta, bemutatva a cég tevékenységét, elemezve a szelektív hulladékgazdálkodás helyi sajátosságait. Az érdeklődők megismerhették a hulladék útját, feldolgozását, a válogatás módját és a komposztálás jelentőségét.

Ráczné Bársony Judit/Sajtóiroda